Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 8.12.2020

Vuosi 2020 jää mieliimme useista syistä

Kulunut vuosi on ollut monellakin tavalla poikkeuksellinen. Energiayhtiölle yksi merkittävimmistä toimintaan vaikuttavista tekijöistä on säätila. Sää vaikuttaa sekä sähköenergian kysyntään että tarjontaan. Viime talvikausi oli poikkeuksellisen lauha, mikä vähensi sähköenergian kulutusta sekä asiakkaillamme että koko pohjoismaisella markkina-alueella.

Sähköenergian tarjonta vastaavasti lisääntyi, kun säätila oli selvästi keskimääräistä sateisempi ja tuulisempi, jolloin vesi- ja tuulivoimaa oli tarjolla runsaasti. Sähköenergian kysynnän väheneminen ja tarjonnan lisääntyminen johtivat sähkön tukkumarkkinoilla tämän vuosituhannen suurimpaan hintaromahdukseen. 

Tuulinen säätila hyödyttää sähkönkäyttäjää energian hinnan laskun myötä, mutta samalla se aiheuttaa osalle asiakkaista harmia sähkökatkosten muodossa ja verkkoyhtiöille lisäkustannuksia korjaustöiden takia. Vuoden aikana ovat puhaltaneet Tuuli-myrsky helmikuussa, Päivö-myrsky kesäkuussa sekä Aila-myrsky syyskuussa. Matkallaan ne ovat aiheuttaneet häiriöitä sähkönjakeluun, mutta meidän asiakkaidemme kohdalla laajamittaisilta häiriöiltä on vältytty. Tämä osoittaa, että Kymenlaakson Sähköverkon jo vuosia 15 miljoonan euron vuositasolla jatkuneet toimitusvarmuuteen tehdyt investoinnit ovat kohdistuneet oikein ja vähentäneet säätilasta aiheutuvia häiriötä merkittävästi. Ilmastonmuutoksen ennakoidaan lisäävän tuulisuutta ja poikkeuksellisia sääolosuhteita, joten investointien suunnitelmallinen jatkaminen on tärkeää.

Maaliskuussa käynnistynyt koronapandemia on muuttanut toimintatapojamme ja käyttäytymistämme niin työssä kuin vapaa-ajallakin. KSOY:llä asiakkaita palveltiin maaliskuusta elokuuhun sähköisten palveluiden avulla ja henkilöstö työskenteli pääasiassa etänä. Marraskuun alusta olemme jälleen palanneet lähes samaan tilanteeseen. Tilanne vaati ja vaatii edelleen sekä asiakkailta että henkilökunnalta muutoskykyä ja joustavuutta.

Energiasektorin näkökulmasta koronatilanne on jossain määrin vaikuttanut myös sähkön kysyntään, kun taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt etenkin palvelualalla. Sähkön toimitusvarmuuteen koronakriisillä ei ole ollut vaikutuksia. Sähköntuotannon investointipäätöksiin korona tuo epävarmuutta, ja jotkin investoinnit saattavat lykkääntyä myöhempään ajankohtaan.

AKU PYYMÄKI
toimitusjohtaja
Kymenlaakson Sähkö Oy

Lisää luettavaa

Palveluksessasi-juttusarjan esittelyvuorossa on Pia Hietanen, yksikön päällikkö sähkön hankintapalvelut, Kymenlaakson Sähkö Oy:stä

Muutossa auttaa hyvä ennakkosuunnittelu – sähkötkin on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa

Tillin lomamökeissä nautitaan aurinkosähköstä

Vinkit ja linkit opiskelijoille sähkön valintaan

Mietitkö, mikä sähkösopimus sopisi juuri sinulle ja sinun sähkönkäytön tarpeisiisi?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi