Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Yleinen 18.12.2018

Tuunaa oma joulusauna omalla tyylilläsi – oikea tunnelma syntyy pienistä harkituista asioista

Monen perheen joulunvalmistelurituaaleihin kuuluu saunan pesu. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Kun sauna on puhdas ja raikas, voi sinne loihtia joulun monin tavoin.

Ensin jouluksi pitää varmistaa parhaat löylyt. Sähkö- ja puulämmitteisissä kiukaissa oikeanlaiset kiuaskivet takaavat ne. Massiivisiin lohkopintaisiin kiviin varautuu paljon lämpöä ja löylyvesi höyrystyy tehokkaasti kivien laajasta murtopinnasta. Särmikkäät lohkokivet mahdollistavat ilmavan kiviladonnan, mikä on tärkeää varsinkin sähkökiukaissa.

Kivien vaihto uusiin on aika ajoin tarpeellista, sillä kivet murenevat käytössä, tiivistyvät kivitilaan ja estävät ilmankiertoa. Silloin tällöin on myös hyvä pestä kivet ja latoa ne kiukaaseen uudelleen.

”Pesussa pellava paranee”

Saunan tunnelman tukipilarina ovat oikeanlaiset saunatarvikkeet. Joulusaunaan kuuluu pellavainen laudeliina lauteelle, löylynoja seinään sekä saunatyyny niskan taakse. 

Pellava on valikoitunut saunatekstiilien materiaaliksi lämmöneristämiskykynsä, kestävyytensä, imukykynsä ja kauniin kiiltonsa vuoksi. Kun pellavatuote vanhenee ja kuluu, se muuttuu vain paremmaksi, pehmeämmäksi ja imukykyisemmäksi. Hieman karhea pellavapyyhe laittaa myös pintaverenkierron liikkeelle.

Laudeliinat suojaavat lauteita lialta ja saunojaa kuumalta alustalta. Löylynojaan on turvallisempi nojata kuin kuumaan ja ehkä pihkaiseenkin seinään. Saunatyyny rentouttaa. Myös kylpymatot saunan ja pukuhuoneen ovien edessä tuovat mukavuutta ja turvallisuutta.

Hyvä mieli ja havun tuoksua

Joulusaunaan tuo tuoksun ja tunnelman pakastimesta otettu, koivusta tehdyn saunavihta. Joulusaunaan voi viedä myös kuusen tai männyn havuja tuoksumaan ja koristeeksi.  Joulusaunassa pitää panostaa myös kehon hoitoon. Jalat kylpyyn kylpyöljyyn, saunahunajaa iholle ja yrttisavinaamio kasvoille hoitavat ja rentouttavat. Saunan jälkeen on ihana helliä ihoa hierontaöljyllä. Eteeriset öljyt auttavat lihaskipuihin ja edistävät ihon hyvinvointia. Jalkakylvyn jälkeen jalkojen iho kannattaa öljytä tai rasvata hyvälaatuisella jalkavoiteella. Viimeiseksi luksukseksi sumuttelen kehooni ruusuvettä, joka on ollut naisten salaisuus jo monta sukupolvea.

Jouluvaloja ei saa viedä saunaan

Jouluvalojen vieminen saunaan tai pesuhuoneeseen on ehdottomasti kielletty turvallisuussyistä. Samasta syystä tavallistakaan kynttilää ei suositella saunaan, onhan saunapaloja sattunut kynttilöiden vuoksi.

Jos saunaan kuitenkin vie kynttilän, on oltava erityisen varovainen. Kynttilät lähtevät sulamaan 55 asteen lämmössä. Jos haluat nauttia löylyistä kynttilän valossa, niin vie kynttilä lyhdyssä vähän ennen saunomista lauteille ja tuo tullessa se sieltä pois. Mahtavaa on, jos saunassa on ikkuna ja voit asettaa kynttilöitä ikkunan taakse ulkoilmaan.

Turvallinen, mutta silti tunnelmallinen vaihtoehto on esimerkiksi Airamin valikoimissa oleva pattereilla toimiva led-minikynttilä, jonka liekki liikahtelee elävän kynttilän liekin tavoin. Tämän minikynttilän voi asetella pesuhuoneeseen tai pukuhuoneeseen turvalliseen kuivaan paikkaan. Sitäkään ei saa viedä saunaan.

Puhdas sauna, paras sauna

  • Ennen saunan pesua ja tarvittaessa poimi kiuaskivet kiukaasta ja pese ne harjaamalla puhtaiksi. Kiukaan voi pyyhkiä puhdistusliinalla.
  • Imuroi tai harjaa lattioilta ja lauteilta irtoroskat. Harjaa myös katto ja seinät.
  • Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat.
  • Pese yleispuhdistusainevedellä ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä puiden syiden suuntaisesti. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi.
  • Klooripitoiset puhdistusaineet valkaisevat saunan puuosia, mutta näitä aineita pitää saunassa välttää, sillä kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä.
  • Puhdista lattiakaivo.
  • Pese vadit, harjat ja sienet ja aseta tavarat kuivumaan.
  • Pese, huuhtele ja kuivaa lopuksi lattiapinnat.
  • Tuuleta tilat raikkaaksi.
  • Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa jonkin aikaa päällä, jotta sauna kuivuu.

 

Tiesitkö tämän saunasta?

Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan lämmittämiseen.

Saunan lämmittäminen 100 asteeseen kuluttaa 20–30 % enemmän sähköä kuin
70-asteiset löylyt.

Mustilla lauteilla saa wanhanajan tunnelmaa

Saunan puupinnat kannattaa käsitellä, jotta ne pysyvät puhtaina ja hyvännäköisinä. Värittömien laudesuojien lisäksi tarjolla on värillisiä tai sävyttäviä tuotteita. Wanhanajan tunnelmaa saunaan saa värjäämällä lauteet mustaksi. Se onnistuu esimerkiksi Supimustat lauteet joulusaunaan Saunavahalla, joka on luonnonvahaa sisältävä suoja-aine. Se imeytyy puuhun ja hylkii likaa ja vettä. Sillä voi käsitellä lauteiden lisäksi paneeliseinät, -katot ja ovet sekä ikkunanpuitteet.

Liberon spriikuultomaalit soveltuvat myös lauteiden maalaukseen kaikille puulaaduille. Kuultovärin sävyä saa yhä tummemmaksi, mitä useamman kerroksen sitä levittää. Kuultomaalin päälle kannattaa levittää viimeistelyöljy suojaamaan pintaa lialta.

Ennen käsittelyä lauteet on puhdistettava huolellisesti. Siihen sopii vaikkapa Supi Saunapesu. Se desinfioi ilman klooria ja poistaa tehokkaasti kalkkisaostumia. Huuhtele pesuaine pois huolellisesti ja anna kuivua. Sen jälkeen hio lauteet ja poista hiontapöly. Muista myös suojata lattiat ja seinät hyvin. Ennen käsittelyä on vielä hyvä tehdä koesively huomaamattomaan paikkaan, jotta voit varmistua oikeasta värisävystä.

Kun kaikki on valmista, käsittele paneeli tai lauta kerrallaan päästä päähän työsaumojen välttämiseksi. Saunavahan saa hyvin levitettyä esimerkiksi vaahtomuovi- tai keinokuitusiveltimellä.

Pintakäsittelyn jälkeen sauna pitää vielä esilämmittää ja tuulettaa. Käsittelytavasta riippuen saunaan saa mennä 1-2 vuorokauden kuluttua.

Saunan puupinnat voi käsitellä myös parafiiniöljyllä. Se vähentää kosteuden ja lian imeytymistä puuhun ja korostaa kauniisti puupintojen sävyjä. Parafiiniöljy soveltuu kaikille puupinnoille, mutta erityisesti lämpökäsitellylle puulle ja tervaleppäpinnoille.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Jouluksi mökille?

Jouluksi mökille? – Tässä muutama vinkki sinulle joka suuntaat kylmillään olevalle mökille

KSOY – Arki virtaa ensi kesänä myös Kouvolan Asuntomessuilla

Joulun tuoksuista leipää

Leipä kuuluu jouluun – ohjeita saaristolaisleivästä gluteenittomaan joululeipään

KSOY 100 -teemavuosi on näkynyt laajalti

Karita Tykän ihanat maut jouluun: erilainen joulupuuro ja lisukkeet, joiden avulla riisipuuronkin saa maistumaan uudella tavalla

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi