Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 16.5.2019

Tuntuu, että lattialämmityksen termostaatti ei toimi oikein. Esimerkiksi lattia lämpiää silloin, kun pitäisi olla pois päältä. Mistä saa apua korjaukseen tai tarkistukseen?

Jos lattialämmitys ei toimi ollenkaan tai termostaatti on rikki, niin korjaus- ja asennustyöt tulee tilata aina sähkö-/LVI-asentajalta.

Termostaatti ohjaa lämpötilaa siihen kytketyn anturin avulla. Varsinkin vanhemmissa termostaateissa lämpötila-asettelu on enemmän suuntaa-antava. Vanhemmissa bi-metallitermostaateissa lämpötilan asetus 21 astetta tarkoitti esimerkiksi sitä, että termostaatti pyrki kytkemään lattialämmityksen päälle silloin, kun lämpötila laski 19 asteen alapuolelle ja pois päältä, kun lämpötila ylitti 23 astetta.

Lämpö siirtyy lattiaan vielä hetken termostaatin antaman off-käskyn jälkeen, ja siksi lattia tuntuu lämpimältä, vaikka termostaatti näyttääkin olevan pois päältä. Ilmiö voi johtua myös lattialämmityksen normaalista lämpiämisviiveestä, jolloin lämmitys voi olla päällä esim. aamuyöllä ja itse lattian pinta on lämmin vasta illalla.

Lattialämmitystä ohjaavassa termostaatissa palaa usein merkkivalo silloin, kun lattialämmitys on päällä. Jos havaitsee lattian tuntuvan liian lämpimältä, voi ensihätään alentaa termostaatin lämpötilaa ja odottaa esimerkiksi seuraavaan päivään, jotta näkee, miten järjestelmä reagoi.

Urakoitsija voisi käydä tarkistamassa, onko lattialämmitys ajastettu ohjaamaan lämmityksen päälle väärään aikaan. Tarvittaessa asentaja voi vaihtaa termostaatin nykyaikaiseen elektroniseen malliin. Lattialämmityksen toimintaa voi testata myös lämpökameran avulla.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Miksi sähkön siirrosta pitää maksaa kuitenkin täysi hinta, vaikka sähköä kuluu mökillä tosi vähän? Nyt mökin sähkölaskusta suurin osa on pelkkää siirtomaksua.

Olen lukenut, että hybridi- tai sähköauton lataaminen omasta tavallisesta pistorasiasta on turvallisuusriski ja pitäisi hankkia kotiin oikea latauslaite. Miksi tuo tavallisesta pistorasiasta lataaminen on riskialtista?

Miksi metsässä olevien sähkölinjojen vierimetsää ei ole jo aiemmin raivattu niin puhtaaksi ja niin leveältä alueelta, että puita ei pääse kaatumaan sähkölinjoille?

Koko keittiön sähköistys on 10 ampeerin sulakkeen päässä. Mitä laitteita voin käyttää yhtä aikaa? Voiko kuorman laskea jotenkin yksinkertaisesti itse? Miten?

Ostin verkkokaupasta vahingossa kahvinkeittimen, jossa on vääränlainen pistoke. Voinko vaihtaa sen itse suomalaisiin pistorasioihin sopivaksi?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi