Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 16.5.2019

Tuntuu, että lattialämmityksen termostaatti ei toimi oikein. Esimerkiksi lattia lämpiää silloin, kun pitäisi olla pois päältä. Mistä saa apua korjaukseen tai tarkistukseen?

Jos lattialämmitys ei toimi ollenkaan tai termostaatti on rikki, niin korjaus- ja asennustyöt tulee tilata aina sähkö-/LVI-asentajalta.

Termostaatti ohjaa lämpötilaa siihen kytketyn anturin avulla. Varsinkin vanhemmissa termostaateissa lämpötila-asettelu on enemmän suuntaa-antava. Vanhemmissa bi-metallitermostaateissa lämpötilan asetus 21 astetta tarkoitti esimerkiksi sitä, että termostaatti pyrki kytkemään lattialämmityksen päälle silloin, kun lämpötila laski 19 asteen alapuolelle ja pois päältä, kun lämpötila ylitti 23 astetta.

Lämpö siirtyy lattiaan vielä hetken termostaatin antaman off-käskyn jälkeen, ja siksi lattia tuntuu lämpimältä, vaikka termostaatti näyttääkin olevan pois päältä. Ilmiö voi johtua myös lattialämmityksen normaalista lämpiämisviiveestä, jolloin lämmitys voi olla päällä esim. aamuyöllä ja itse lattian pinta on lämmin vasta illalla.

Lattialämmitystä ohjaavassa termostaatissa palaa usein merkkivalo silloin, kun lattialämmitys on päällä. Jos havaitsee lattian tuntuvan liian lämpimältä, voi ensihätään alentaa termostaatin lämpötilaa ja odottaa esimerkiksi seuraavaan päivään, jotta näkee, miten järjestelmä reagoi.

Urakoitsija voisi käydä tarkistamassa, onko lattialämmitys ajastettu ohjaamaan lämmityksen päälle väärään aikaan. Tarvittaessa asentaja voi vaihtaa termostaatin nykyaikaiseen elektroniseen malliin. Lattialämmityksen toimintaa voi testata myös lämpökameran avulla.

Lisää luettavaa

Milloin omakotitalon sähkökeskus pitää vaihtaa. Pitääkö tolppasulakkeet joskus vaihtaa modernimpiin?

Irrotan kahvinkeittimen, vedenkeittimen, laturit yms. pois seinästä, kun lähden pois kotoa. Mieheni mielestä pistoke ja reiät väljentyvät ja menevät huonoiksi. Kuinka asia on? En temmo väkivallalla, vaan pidän seinärasiasta kiinni ja otan johdon rauhallisesti irti.

Kuinka paljon sähköä kuluu, kun televisio on päällä koko päivän joka päivä? Vaikuttaako ruudun koko?

Keittiön välitilan led-valokiskossa on himmennin. Himmennintä käytettäessä muuntaja vinkuu voimakkaasti. Onko se turvallisuusriski? Mitä tuolle voisi tehdä?

Mikä selittää sen, että esim. ulkona olevissa jakokaapeissa (sähkö on äänetön) kuuluu ”humisevaa” ääntä, myös voimalinjojen alla?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi