Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Verkossa 7.6.2019

Suojaa herkät sähkölaitteet ukkoselta – vai pitääkö vielä suojata?

Kun ukkonen riehuu, varmin tapa suojata sähkölaitteet on vetää pistoke irti seinästä. Aina se ei ole mahdollista, ja silloin ylijännitesuojaus on hyvä laittaa kuntoon. Mutta tarvitaanko vielä suojauksia, kun sähköjohdot kulkevat jo pitkälti kaapeleina maan alla?

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton teknisen asiantuntijan Jenna Kauppilan mukaan maakaapeloidussa kaupunkiympäristössä sähköasennusten ylijännitesuojausta ei normaalioloissa tarvita. – Ylijännitesuojaus pitää laittaa kuntoon asunnoissa, vapaa-ajanasunnoissa ja niihin liittyvissä tiloissa silloin, kun ne liittyvät ilmajohtoverkkoon. Jos seuraa kiinteistöön tulevaa sähkölinjaa ja siinä on yhden kilometrin matkalla ilmajohtoa, on ylijännitesuojaus hyvä laittaa kuntoon. Vanhoissa liittymissä suojaus ei ole pakollinen, mutta se olisi hyödyllinen, sanoo Kauppila.

– Ylijännitesuojaus antaa suojan verkon kautta tulevia ylijännitepiikkejä vastaan, mutta jos salama osuu aivan kohdalle, ei välttämättä mikään suojaa kaikelta vaurioitumiselta. Suojausta parantaa, jos laitteet, jotka liittyvät kahta kautta eri verkkoihin, suojataan myös toisen liittymänsä osalta. Esim. televisio liittyy sähköverkon lisäksi antenniverkkoon ja tietokone mahdollisesti tietoverkkoon. Nämä laitteet vahingoittuvat ylijännitteiden vuoksi herkimmin.

Aurinkopaneelit turvaan ylijännitteeltä

Aurinkopaneelit sinänsä eivät lisää salamavaurioiden riskiä, mutta suojaus on hyvä olla olemassa. – Aurinkosähköjärjestelmillekin on toteutettava ylijännitesuojaus, jos tätä edellytetään liittymälle. Suojaus on toteutettava ainakin aurinkosähkölaitteiston tasasähköosassa, kertoo Kauppila.

Näin toteutat ylijännitesuojauksen

Asennuta suojaus suoraan pääkeskukseen

Sähköpääkeskukseen asennettava, yhdistelmäsuojaksi kutsuttu ylijännitesuoja turvaa sähkölaitteita salaman aiheuttamalta, sähkölinjaa pitkin tulevalta ylijännitteeltä. Oikean suojaustyypin valinnan ja asennuksen tekee aina sähköammattilainen.

Laitekohtaiset suojat voit asentaa itse

Kodin herkimmän elektroniikan voit suojata laitekohtaisilla ylijännitesuojilla, jotka tulevat laitteen ja pistorasian väliin. Ne toimivat vain maadoitetuissa pistorasioissa. Suojia voi hankkia sähköalan liikkeistä ja tavarataloista, ja niiden hinta on muutamasta kymmenestä eurosta ylöspäin. Ylijännitesuojilla voit suojata tietokoneita, tietoverkkoja, televisioita, ilmalämpöpumppuja jne.

Varusta jatkuvaa sähköä tarvitsevat sähkölaitteet UPS:lla. Se turvaa laitteelle tasaisen virransaannin akkujensa avulla myös lyhyiden sähkökatkosten aikana. UPS liitetään ylijännitesuojan tapaan sähkölaitteen ja virtalähteen väliin.

Paras suojaus tulee yhdistelmästä

Parhaan suojan ylijännitteen varalle saat, jos asennutat sähköpääkeskukseen yhdistelmäsuojan ja varustat sen lisäksi herkimmät laitteet laitekohtaisilla ylijännitesuojilla.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Paljon muutakin kuin maakaapelointia – toimitusvarmassa verkossa jo 60 % asiakkaista

Neljän verkkoyhtiön alueella satojen miljoonien eurojen säästöpotentiaali verkonrakentamiseen

Muista pyytää kaapelinnäyttö ennen kuin kaivat – sähköjohdot kulkevat entistä enemmän maan alla

Sähköverkon työkohteet löytyvät investointikartasta

Mitä tapahtuisi, jos sähkökatko kestäisi valtakunnassa koko vuorokauden? – 24 tuntia ilman sähköä

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi