Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Sähköntuotannolla merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat viime vuonna lähes neljänneksen. Suomessa jo noin 85 prosenttia sähköntuotannosta on päästötöntä. Vesivoiman ja tuulivoiman tuotannot ovat ennätyslukemissa. 

Energia-ala on sitoutunut energiatuotannon päästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä. Vihreällä
tiellä ollaan hyvässä vauhdissa. Viime vuonna koko energiantuotannon kokonaispäästöt laskivat 20 prosenttia, sähkön osalta 24 prosenttia. Kymmenen viime vuoden aikana sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet alle neljäsosaan lähtötasosta. Laskun taustalla vaikuttavat vahvasti fossiilisen tuotannon korvaaminen tuulivoimalla ja siirtyminen turpeesta hakkeeseen sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

Päästötön sähköntuotanto kasvaa nopeasti

Tuuli on uusiutuva energianlähde, eikä tuulivoimatuotannossa synny suoria päästöjä ilmaan, veteen tai maahan. Tuulivoiman rakentaminen on kasvanut vauhdikkaasti. Viime vuonna sähköä tuotettiin tuulivoimalla jo 7 780 GWh, joka oli 12 prosenttia sähköntuotannosta. Kasvua edellisvuoteen oli lähes 30 prosenttia. Tuulivoiman tuotannon osuus kokonaissähköntuotannosta nousi ensimmäistä kertaa yli 10 prosentin.

Suurin osa päästöttömästä sähköstä tuotetaan edelleen ydinvoimalla ja vesivoimalla. Ydinvoiman osuus on pysynyt vakiona, kun taas vesivoiman osuus nousi hyvien tuotanto-olosuhteiden ansiosta viime vuonna peräti 27 prosenttia.

Vesivoiman merkitys säätövoimana kasvaa

Hiilivapauden myötä yhä kasvava sähköntuotannon riippuvuus sääolosuhteista tuo haasteita sähkön riittävyydelle ja tuotannon kyvylle vastata sähkön kysyntään oikea-aikaisesti. Sähkön varastointi suuressa mittakaavassa on vielä vaikeaa.

Pohjolassa on kuitenkin runsaasti vesivoimaa, jolla tuotantoa voidaan nopeasti säätää. Vettä voi varastoida. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä totesi Uutissuomalaisen
debatissa, että Suomen oman säätökykyisen vesivoiman arvo
ja merkitys kasvavat edelleen. Ydinvoima ja yhteistuotantosähkö takaavat hyvän perustan sähkön riittävyydelle. Vesivoima on
sähköjärjestelmän kruununjalokivi, jonka edellytyksiä ei saa
heikentää.

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat 24 prosenttia

SÄHKÖN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT:

  • 4,1 Mt vuonna 2020
  • 5,5 Mt vuonna 2019
  • 6,9 Mt vuonna 2015
  • 19 Mt vuonna 2010

– Laskua edellisvuoteen 24 %
– Päästöt laskeneeet viimeisen 5 vuoden aikana 40 %
– Päästöt laskeneet viimeisen 10 vuoden aikana 78 %

Tuulivoima uuteen ennätykseen:

Kapasiteetti kasvoi 13 prosenttia ja tuotanto 29 prosenttia

Hiilineutraali sähköntuotanto ennätystasolla

Lähteet: Energiateollisuus

KSOY:n sähkön tuotannosta jo yli 94 prosenttia hiilineutraalia

Ympäristönäkökulma on mukana kaikessa KSOY:n toiminnassa ja vaikuttaa keskeisesti valintoihimme energiantuotannossa. Kymenlaakson Sähkön yhtenä strategisena tavoitteena on olla sähkön tuotannon kannalta hiilineutraali vuonna 2023. Olemme hyvässä vauhdissa kohti tavoitetta, sillä jo tällä hetkellä tuotannosta yli 94 prosenttia on hiilineutraalia.

Sähkön tuotantoa useista eri päästöttömistä lähteistä

Olemme mukana useissa tuulivoimahankkeissa, ja tällä hetkellä tuulipuistokohteemme tuottavat sähköä noin 70 GWh vuodessa. Määrä vastaa keskisuuren kaupungin vuosittaista sähköntarvetta. Vuonna 2020 käynnissä oli Teuvan tuulipuiston rakentaminen, mikä eteni hyvin koronatilanteesta huolimatta. Kun puisto valmistuu vuoden 2022 alussa, investointi kasvattaa tuulivoimatuotantomme määrää noin 20 prosentilla. 

Olkiluoto 3 -ydinvoimala on nyt teknisesti valmis, polttoaine ladattu ja laitos liitetään verkkoon loppuvuodesta. Säännöllinen sähköntuotanto käynnistyy helmikuussa 2022 ja kaksinkertaistaa tällöin KSOY:n ydinvoimatuotannon. Vesivoimaosuuksia KSOY:lla on puolestaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, mikä täydentää hyvin päästötöntä tuotantopalettia. 

Strategiamme mukaisesti kaikki energiantuotantoon tehtävät inves­tointimme kohdistuvat jatkossa hiilidioksidivapaaseen tuotantoon. Lähivuosina investoinnit tulevat painottumaan tuulivoimaan.

Tee kanssamme helppo ilmastoteko ja valitse KSOY Takuu!

 

 

Lisää luettavaa

Harkinnassa sähköauto? Ota huomioon nämä asiat

Aurinkosähkön hiilijalanjälki on energiamuodoista pienimpiä

Varmistu aurinkopaneelien luotettavuudesta ennen kaupantekoa

Sähköpyörien suosio kasvaa vauhdilla – miten valitset sopivan mallin? 

Säädä koti kesäasentoon loman ajaksi – säästyt turhalta sähkönkulutukselta

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi