Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 21.1.2020

Sähkökatkojen määrä vähäisin koko vuosikymmeneen – kiitos investointien ja suotuisan sään

Sähkövuoden 2019 vuositilastojen mukaan Kymenlaakson Sähkön asiakkailla oli vuoden aikana ennätyksellisen vähän ja kestoltaan lyhyitä sähkökatkoja.

Menneenä vuonna sää oli sähkönjakelun kannalta suotuisa, eivätkä myrskyt koetelleet kovin pahasti sähköverkkoja Kymenlaakson Sähköverkon alueella. Suurimmat häiriöt koettiin heti vuoden alussa Aapeli-myrskyn iskiessä loppiaisen jälkeen ja lumikuormien painaessa puita sähkölinjoille tammi-helmikuun aikana. Vuonna 2019 sähkökatkojen kesto asiakasta kohden oli 0,81 tuntia, kun se edellisenä vuonna oli 1,19 tuntia. Sähkökatkojen kesto ja määrä alueellamme oli viime vuonna alhaisimmillaan koko kuluneen vuosikymmenen aikana.

Toimitusvarmuusinvestoinnit jatkuivat reilun 15 miljoonan euron vuositasolla. Investoinnit ovat osoittaneet jo toimivuutensa, kun sähkökatkojen määrä asiakkailla on viime vuosina selvästi vähentynyt ja lyhentynyt. Maakaapelointia toteutettiin keskijänniteverkon osalta vuonna 2019 noin 90 kilometriä. Merkittävimpiä investointeja olivat laajat maakaapelointihankkeet Loviisan Pernajassa ja Haminan Metsäkylässä. Lisäksi Kouvolan Elimäen ja Korian sähköasemille toteutettiin laajamittaiset saneeraukset.

Sähkön hintataso pysyi lähes ennallaan

Energiateollisuus ry:n 3.1.2020 julkaiseman sähköntuotannon vuositilaston mukaan koko Suomessa hiilineutraalin sähköntuotannon osuus oli ennätykselliset 82 prosenttia, kun se KSOY:llä on jo yli 90 prosenttia. Jatkoimme investointeja uusiutuvaan sähköntuotantoon osallistumalla kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen, joiden myötä yhtiön tuulivoimatuotanto kasvaa neljänneksellä. Sähkön hintataso pysyi lähellä vuoden 2018 tasoa, mikä on selvästi korkeampi kuin vuosina 2014 – 2017. Tähän vaikuttivat erittäin kuiva loppukesä ja alkusyksy sekä päästöoikeuksien korkea hintataso. Mittareiden mukaan Kymenlaakson Sähkön asiakkaiden tyytyväisyys sähkön myyntiin ja asiakaspalveluun oli erinomaisella tasolla.

Sähkön käyttö väheni KSOY:n verkkoalueella (-1,9 %), kuten koko Suomessa (-1,7 % / Energiateollisuus 3.1.2020). Asiakkaiden määrä pysyi ennallaan sekä myynnin että siirron osalta ja toimitusvarmuusinvestoinnit jatkuivat noin 15 miljoonan euron tasolla.  Aurinkosähköjärjestelmien hankinnassa yritykset aktivoituvat investoimaan mittaviinkin järjestelmiin.

Yritykset investoivat aurinkoenergian tuotantoon

Yritykset aktivoituvat investoimaan aurinkoenergian tuotantoon vuonna 2019. Kymenlaakson Sähköverkon verkkoon liitettiin toistaiseksi suurin aurinkosähköjärjestelmä, teholtaan 308 kW. Kaikkiaan verkkoon liitettiin viime vuoden aikana 303 uutta aurinkosähköjärjestelmää. Vuoden 2019 lopussa verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien kokonaisteho on 5 MW (5024,4 kW). Kymenlaakson Sähkö ostaa sähköä myös sähköverkon ulkopuolisilta asiakkailta. Ostamme sähköä tällä hetkellä jo lähes 900 pientuottajalta.

Lisää luettavaa

Palveluksessasi-juttusarjan esittelyvuorossa on Pia Hietanen, yksikön päällikkö sähkön hankintapalvelut, Kymenlaakson Sähkö Oy:stä

Muutossa auttaa hyvä ennakkosuunnittelu – sähkötkin on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa

Tillin lomamökeissä nautitaan aurinkosähköstä

Vinkit ja linkit opiskelijoille sähkön valintaan

Mietitkö, mikä sähkösopimus sopisi juuri sinulle ja sinun sähkönkäytön tarpeisiisi?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi