Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 26.2.2019

Sähköauto kiehtoo tekniikallaan – se on ympäristötietoisen ja taloudestaan tarkan autoilijan valinta

Sähköautojen ominaisuudet kehittyvät vauhdilla ja suosio kasvaa. Julkisia latauspisteitä rakennetaan lisää ja kotilataukseen tulee koko ajan uutta tekniikkaa.

Sähköautojen etuina ovat ajonaikainen päästöttömyys, hyvä energiatehokkuus, hiljaisuus sekä mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa. Sähkö tulee olemaan se energialähde, joka tulee korvaamaan tulevaisuudessa fossiiliset polttoaineet liikenteessä.

Sähköauto soveltuu monenlaiseen käyttöön. Se on erinomainen valinta erityisesti sellaiselle, joka haluaa pienentää henkilöautoilun päästöjä ja energiankulutusta. Parhaimmillaan se on kaupunkiajossa, jossa ajonaikaisen päästöttömyyden edut ovat suurimmillaan.

Julkisten pikalatausasemien tihenevä verkosto mahdollistaa nykyään myös pitkämatkaista sähköautoilua erityisesti eteläisen Suomen alueella. Täyssähköautojen toimintamatkat ovat vuosien saatossa moninkertaistuneet. Valmistajat lupaavat nykyisille täyssähköautoille tyypillisesti 150–300 kilometrin toimintamatkoja, mutta suurilla akuilla toimintamatka voi olla jopa 600 kilometriä.  Jos ajo sisältää kaupunkiajon lisäksi maantieajoa eri puolilla Suomea, ladattava hybridi on varmempi valinta. Ladattavien hybridien toimintamatka sähköllä ajaen on 20–80 kilometriä, joka usein riittää työmatkoihin varsinkin, jos auton saa lataukseen myös työpaikalla.

Edullisia ja mukavia kilometrejä

Sähköautoilun suosiota kasvattaa myös sen edullisuus. Motivan mukaan ladattavan henkilöauton (kulutus 20 kWh/100 km) energiakustannus on vain noin 3 euroa/100 km, joka on noin neljäsosa vastaavan bensiinikäyttöisen henkilöauton energiakustannuksesta.

Lämpö riittää hyvin Suomenkin talvessa. Ennen ajoon lähtöä kannattaa käyttää sisätilanlämmitintä, jotta matkustamon lämmitykseen tarvitaan mahdollisimman vähän sähköä ajoakustosta ja matkustus on mukavaa.

Ympäristötietoisen valinta

Suomessa liikenne tuottaa n. 20 % ilmastonmuutoksen kannalta haitallisista hiilidioksidipäästöistä. Sähköautoilussa voidaan hyödyntää täysin päästötöntä energiaa, kun latauksessa käytetään vihreää sähköä. Verottaja suosii sähköauton ostajia alimmilla mahdollisilla veroilla. Vuoden 2018 alusta lähtien yksityishenkilöillä, jotka ostavat uuden täyssähköauton on mahdollisuus saada myös valtion myöntämä 2000 euron hankintatuki. Parhaimmillaan sähköauto on silloin, jos latauksessa on mahdollista hyödyntää kodissa olevaa aurinkosähköjärjestelmää tai ajoittaa lataus pörssisähkön edullisimpiin tunteihin.

Sähköautoilu on ekoteko etenkin Suomessa, jossa sähköntuotannon päästöt ovat pienempiä kuin maissa, joissa sähkö tuotetaan lähinnä hiilivoimalla. Energiatehokkaan polttomoottoriauton CO2-päästö on enintään 100 g/km (energiamerkinnän päästöluokka A), mutta täyssähköauton hiilidioksidipäästö on Suomessa sähköntuotannon päästöjen mukaan laskettuna vain 21 g/km (sähkönkulutus 20 kWh/100 km, Suomen energiantuotannon ominaispäästö 105 g/kWh v. 2016). Sama koskee ladattavaa hybridiä silloin, kun ajetaan vain verkkosähköllä. Täyssähköauto on ajon aikana päästötön myös liikennetilanteesta ja ulkolämpötilasta riippumatta, kun taas polttomoottoriauton terveydelle haitalliset päästöt kasvavat ruuhka-ajossa ja kylmäkäytössä.

Lisää luettavaa

Lisää valoa! – Pimeän ajan pelastus löytyy valaisimista

Lisää kasvivaloa vihreälle – näin pidät yrtit ja huonekasvit vehreinä

Loisteputket ledeiksi – katso tästä, mitä pitää ottaa vaihdossa huomioon

Unelmien uunit – mitä kaikkea uudet uunit jo osaavat 

Tarkistuslista talveen – valmistele talo lämmityskauteen

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi