Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 5.9.2018

Sähköä sadan aurinkopaneelin voimalla – Kottilan tilalla aurinkosähkö pienentää sähkölaskua

Aurinko paistaa täydeltä terältään Pyhtään Hirvikoskella. Kottilan vanhan navetan katto on vuorattu kokonaan aurinkopaneeleilla. Inverttereiden antaman tiedon mukaan paneelit työntävät parhaillaan verkkoon sähköä 18 kW:n verran. Seinässä oleva sähköauton latauspiste on valmiina lataamaan aurinkoista energiaa muillekin.

Kottilan pihapiiriä ympäröi vihreä maaseutu parhaimmillaan. Pihan ruusutarhassa kukkii 168 ruusua, orkideat ovat valloittaneet kuistin ja perheen lemmikkikissat venyttelevät nurmikolla. Sukutilalla kasvaa ohraa. Rakennusmestari Jari Kottila on kotiutunut hetkeksi työmaalta pääkaupunkiseudulta, vaimo Taina keskeyttänyt kotikampaajan työnsä. Kotona asuvat myös kaksi tytärtä, Anni ja Elina. Aurinkopaneelit istuvat hyvin idylliseen ympäristöön. 

Jari Kottilan aurinkosähköjärjestelmän tuotolla pienennetään sähkölaskua.

Rakennusalan ammattilaisena Jari Kottila on ollut jo pitkään kiinnostunut aurinkosähköstä. 

– Tekniikka kiinnostaa. Sähkön hinta tulee väistämättä nousemaan tulevaisuudessa, etenkin siirtomaksut. Oman tuotannon avulla pääsee säästämään siirtomaksuissa ja niihin liittyvissä energia-
veroissa. Se onkin melkein ainoa keino, miten niihin voi vaikuttaa, huomauttaa Kottila. – Eikä rahaa kyllä pankissakaan kannatta näillä koroilla makuuttaa. Tämä on sijoitus tulevaisuuteen. Myös akusto kiinnostaa, kunhan tekniikka vielä kehittyy. Nyt on mielenkiintoista päästä seuraamaan, miten kaikki toimii.

Etelään päin oleva navetan katto kannatti hyödyntää

Ajatus aurinkopaneeleista oli jo pitkään ollut suunnitteluasteella ja tietoa aiheesta oli kertynyt laajasti. Tarjouspyyntökierroksen jälkeen aurinkosähköjärjestelmän toimittajaksi valikoitui Kymenlaakson Sähkön KSOY oma aurinko -paketti avaimet käteen -sopimuksella. Tila on ollut Kymenlaakson Sähkön asiakkaana siitä lähtien, kun yhtiö aloitti sähkönjakelun seudulle. Kottila antaa tunnustusta myös asiansa osaavalle myyntineuvottelijalle, jonka kanssa oli mukava tehdä kauppaa.  Paneelit asennettiin paikoilleen toukokuussa, ja nyt niitä on katolla sata kappaletta. Inverttereitä on kaksi rinnakkain ja seinässä sähköauton latauspiste.

– Täällä maalla kaikki asiat on varmistettava, kun matkat ja korjausajat ovat pitkiä. Halusin varmistaa toiminnan niin, että jos toinen invertteri hajoaa, toinen jatkaa toimintaansa. Järjestelmä rakennettiin nyt näin kahdella invertterillä toimivaksi. Ja jos ongelmia tulee, uusi invertteri on luvattu tänne kahden päivän sisällä, kertoo Kottila.

Aurinkoinen alkukesä on suosinut aurinkosähkön tuottajaa. Kottilan mukaan järjestelmän vuorokausituotto on alkukesästä ollut 170–180 kilowattitunnin välillä. Parhaimpina hetkinä tuotto yltää yli 20 kilowatin, mutta normaalisti se vaihtelee 12 ja 15 kilowatin välillä. Eri vuodenaikojen ja erilaisten olosuhteiden vaikutus jää vielä nähtäväksi. Ensi keväänä ollaan paljon viisaampia.

Taina Kottila on pitänyt parturi-kampaamoa kotona vuodesta 2000. Nyt asiakkaat voivat jättää sähköauton lataukseen hiusten käsittelyn ajaksi. Kampaamon asiakkaaksi piipahti tytär Anni.

Mihin aurinkosähkö käytetään?

Kottilan 400 neliön suuruisessa päärakennuksessa on vesikiertoinen hakelämmitys. Hakevoimala lämmittää päärakennuksen lisäksi pihapiirissä olevan peruslämmöllä olevan vanhan päärakennuksen sekä autotallin. Hakelämmityksen ollessa päällä, normaali sähkönkulutus on Kottilassa noin 20 000 kWh vuodessa.

Auringon tuottama sähkö pienentää nyt sähkölaskua eli sillä korvataan normaalia käyttösähköä. Ylimääräinen sähkö myydään takaisin Kymenlaakson Sähkön verkkoon.

– Lämpökeskukseen on vielä suunnitteilla ohjaus, jolla lämmittämiseen tarvittavan hakkeen määrä optimoidaan aurinkosähkön tuoton mukaan, hahmottelee Kottila.

Myös sähköauto on hankintalistalla, mutta merkki on vielä päättämättä.  Kottila kiertää työnjohtajana rakennustyömaita ympäri Etelä-Suomea ja kilometrejä autoon tulee noin 50 000 vuodessa. Oma latauspiste mahdollistaa sähköauton käyttämisen työajossa ja huomattavasti pienemmät auton käyttökulut. Bensiinin hintakaan ei tunnu lähitulevaisuudessa ainakaan halpenevan. 

– Kunhan jostain löytyisi vielä sähkökäyttöinen päältä ajettava ruohonleikkuri, suunnittelee Kottila.

Lisää luettavaa

Palveluksessasi-juttusarjan esittelyvuorossa on Pia Hietanen, yksikön päällikkö sähkön hankintapalvelut, Kymenlaakson Sähkö Oy:stä

Muutossa auttaa hyvä ennakkosuunnittelu – sähkötkin on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa

Tillin lomamökeissä nautitaan aurinkosähköstä

Vinkit ja linkit opiskelijoille sähkön valintaan

Mietitkö, mikä sähkösopimus sopisi juuri sinulle ja sinun sähkönkäytön tarpeisiisi?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi