Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Polttopuuyrittäjä Sami Kousan klapit ovat varmasti kuivia

Asiakkaille menevät polttopuut kuivataan koneellisesti ennen toimitusta. Puita myydään MottiNetti.fi -palvelun kautta.

Kousasta tuli klapikauppias vahingossa. Puukaupassa saatu hintatarjous tuntui pieneltä, ja heräsi ajatus jalostaa puutavaraa pidemmälle paremman tuoton toivossa. Ensimmäisenä vuonna klapia myytiin 30 kuutiota, seuraavana 100 ja kolmantena 300. Tänä vuonna toimitukset yltävät noin 2 000 kuution tasolle.

Jatkuva prosessi

Raaka-aineena käytetään koivua ja sekapuuta. Puutavaran Kousa pääosin ostaa; klapituotantoon sopivat puuerät tulevat omista metsistä normaalien hakkuiden yhteydessä. – Kuitupuu on sopivan järeää, ja sen käsittely onnistuu parhaiten automaattisella klapikoneella, kertoo Sami. Valmiit klapit nostetaan metallihäkeissä kuivaamoon, jossa niiden läpi puhalletaan 70-asteista ilmaa noin 50 tuntia. Häkeistä kuivat klapit kipataan suoraan auton perävaunuun tai isommissa erissä traktorilla toimitettaviksi.

Sami Kousa istuu traktorin ohjaamossa

Sami Kousa on rakentanut tuotantoon jatkuvan prosessin, jolla hän voi tehdä ja toimittaa kuivia klapeja läpi vuoden.

Asiakkaat uskollisia

– Jos ostaja on tyytyväinen, hän usein tilaa puunsa samalta toimittajalta kuin aikaisemminkin. Saamme uusia asiakkaita alueelle muuttaneista ja niistä, joiden aikaisempi kauppias on toimittanut huonolaatuista puuta tai ei ole pystynyt toimittamaan puuta lainkaan. Liikkala on meille sijainniltaan hyvä. Haminaan, Kotkaan ja Kouvolaan on kohtuullinen matka.

Kokonaislaatu ratkaisee

– Toimitettavan puutavaran on oltava hyvälaatuista ja sovitun mukaista. Jos asiakas tilaa kuivaa puuta, hän saa meiltä alle 15 prosentin kosteuteen kuivatut klapit. Erässä ei ole mukana märkiä puita. Toki myymme myös luonnonkuivattua ja tuorettakin klapia niille, jotka sitä tilaavat. Toinen tärkeä tekijä on toimitus. Mitä täsmällisemmin pystymme toimittamaan sovittuna ajankohtana ja asiakkaan kannalta parhaaseen paikkaan kipattuna, sen parempi.

Monta rautaa tulessa

Sami ja Sanna Kousa ovat isännöineet Sannan kotitilaa kahdeksan vuotta. Klapituotantoon on investoitu jatkuvasti, sitä mukaa kuin kysynnän kasvu on mahdollistanut laajentumisen. Toukokuusta heinäkuuhun Sami keskittyy maatilan ja klapitoimitusten hoitamiseen. Syksystä kevääseen maatilalla on vähemmän töitä ja aikaa riittää myös viljarekan ajamiseen. Klapituotannon lisäksi Kousat kasvattavat ylämaankarjaa ja pitävät luomulihan tilamyymälää. – Omassa yrittämisessä motivaatio on korkealla. Samalla on mahdollisuus oppia koko ajan uutta. Klapihommissa suurena apuna on nyt isäni, joka on melkeinpä kokonaan huolehtinut klapien tekemisestä vanhempieni muutettua kylälle noin kilometrin päähän meistä, kertoo Sami.

kuivia halkoja

POLTTOPUUT NETISTÄ

MottiNetti on KSOY:n palveluihin kuuluva markkinapaikka, josta voit tilata tarvitsemasi polttopuut. Palvelun verkkosivuilta löytyvät eri alueilla toimivien myyjien tiedot ja hinnat sekä toimitusmaksut. Palvelu lähettää tekemäsi tilauksen automaattisesti, ja kauppa tapahtuu suoraan ostajan ja myyjän välillä.

Ei ylimääräisiä välityspalkkioita

– MottiNetti ei ole meille ansaintakeino, vaan asiakkaillemme tarjottava palvelu. Mukana olevat myyjät maksavat palvelun käytöstä vuosimaksun, jolla katamme ylläpidon kustannukset, kertoo viestintäpäällikkö Marjo Lahtinen KSOY:stä. – Polttopuiden myyjät tallentavat palveluun omat yhteystietonsa ja myynnissä olevat puuvaihtoehdot. Ostajat voivat vertailla alueensa tarjontaa ja valita mieleisensä toimittajan. Tilaaminen onnistuu automaattisesti palvelun kautta, jolloin tilaustiedot välittyvät täsmällisesti myyjälle. Toki myyjälle voi soittaakin, jos haluaa vielä keskustella, vaikka jostakin yksityiskohdasta. Kun MottiNetti ei ole osallisena kaupassa, vaan myyjä myy tuotteensa suoraan ostajalle, ovat vastuukysymykset selkeitä. Reklamaatioita tulee harvoin, sillä myyjät tietysti haluavat, että ostaja tilaa häneltä jatkossakin, kertoo Lahtinen.

MottiNetti.fi -etusivun näkymä

Helppokäyttöinen nettipalvelu

– Palvelussa asiakas valitsee ensin paikkakunnan, jonne haluaa puut toimitettavaksi. Sen jälkeen toivomansa puulajin ja klapien pituuden. Viimeisenä valitaan, halutaanko puut tuoreina vai polttokuivina, ja palvelu näyttää tehtyjen valintojen mukaan kyseistä tuotetta tarjoavat myyjät ja heidän hintatarjouksensa. Myyjän valinnan jälkeen ostaja täyttää tilauslomakkeelle omat tietonsa ja lähettää tilauksen. Ostaja saa tilauksestaan sähköpostiinsa vahvistuksen ja myyjä tiedon tulleesta uudesta polttopuutilauksesta sekä muistutuksen tekstiviestillä.  

Lähilämpöä

– Polttopuukauppa kasvaa koko ajan, ja joka vuosi palveluun tulee mukaan uusia myyjiä. Ammattimaisesti toimivia yrittäjiä on yhä enemmän, ja he investoivat nykyaikaiseen tuotanto- sekä kuljetuskalustoon. Erilaisia toimitusvaihtoehtoja on jo aika paljon, esimerkkeinä pien- ja suursäkit sekä erikokoiset auto- ja traktorikuormat. Maaseudulla on myös monia toimijoita, jotka tekevät pääasiallisen toimeentulonsa lisäksi polttopuita. Raaka-aine tulee usein omista metsistä, kalustona käytetään samoja koneita kuin muissa maa- ja metsätalouden töissä, ja kuivauksessa hyödynnetään aurinkoa sekä tuulta. Polttopuun käyttö lämmityksessä on ekologista, ja se tuo lisää työmahdollisuuksia maaseudun ihmisille, peukuttaa Lahtinen.  

Puiden lisäksi tietoa 

– MottiNetistä löytyy myös ohjeita polttopuiden kauppaan, käsittelyyn ja käyttöön. Käsitteiden ja mitoitusten tunteminen auttavat sujuvassa kaupankäynnissä. Yleisin keskustelunaihe on varmasti kaupan kohteena olevien puiden määrä. Kun ostajat ja myyjät puhuvat samoilla termeillä ja käyttävät samoja muuntokertoimia, niin vältytään turhilta jälkipuheilta. Ohjeita löytyy myös polttopuiden kuivatukseen, pinoamiseen sekä varastointiin. Puuenergialaskurilla voi tehdä arvion tietyn polttopuuerän luovuttamasta energiamäärästä.

www.mottinetti.fi

PALOVAROITTIMEN TARKISTUS

Lämmityskauden alkaessa on hyvä varmistaa myös palo- ja häkävaroittimien toiminta. Paristojen vaihto suositellaan tehtäväksi kerran vuodessa. Kodin sähköverkkoon liitetyissä laitteissa riittää vähintään kerran kuukaudessa tehtävä toimivuuden tarkistus testipainiketta painamalla.

Varoittimet on sijoitettava niin, että ne havaitsevat palosta aiheutuvan savun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Oikea paikka on keskellä kattoa kaikissa huoneissa, joissa on tulisija. Hyviä paikkoja ovat myös kulkureitit ja makuuhuoneet. Määräysten mukaan jokaisessa asuinkerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin alkavaa 60 m2 asuinpinta-alaa kohden. Sarjaan kytkettävissä varoittimissa hälytysääni kuuluu jokaisesta varoittimesta, kun joku yksikkö havaitsee savua.  

Häkävaroitin on tarpeellinen turvaväline erityisesti puulämmittäjille. Hiilimonoksidia eli häkää syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena. Huonetiloihin se leviää tyypillisesti savupellin liian aikaisen sulkemisen seurauksena. Häkä on hajuton ja väritön kaasu, jota ihminen ei voi aistinvaraisesti havaita. Palovaroittimet ovat pakollisia varusteita kaikissa asunnoissa, ja vastuu niistä on huoneiston haltijalla. Varoittimen toimintakyky heikkenee ajan myötä, ja ne on uusittava käyttöiän päättyessä. Käytöstä poistetut laitteet toimitetaan SER-keräilypisteisiin.

Lisää luettavaa

Lisää valoa! – Pimeän ajan pelastus löytyy valaisimista

Ilmalämpöpumpun käyttäjän tarkistuslista

Kahdeksan asiaa, joilla saat ilmalämpöpumpusta enemmän irti – ilmalämpöpumpun käyttäjän tarkistuslista

Lisää kasvivaloa vihreälle – näin pidät yrtit ja huonekasvit vehreinä

Loisteputket ledeiksi – katso tästä, mitä pitää ottaa vaihdossa huomioon

Säästä lämmityskuluissa puulämmityksen avulla – tässä polttopuutietoa klapinteosta varastointiin

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi