Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 31.12.2019

Paljonko valoa on tarpeeksi? – katso kodin valaistussuositukset

Onko kotona tarpeeksi valoa? Mikä oikeastaan on luksi? Katso valaistussuositukset kodin eri tiloihin.

Tunnelmavalaistuksella on paikkansa, mutta joskus on myös siivottava tai pikkuruuvi putoaa lattialle. Silloin valoa olisi hyvä olla enemmän. Valon määrää on silmämääräisesti vaikea arvioida, ja lisäksi valon tarve kasvaa iän myötä. Oma henkilökohtainen mielipide ja arvio valon määrästä ratkaisevat paljon, mutta olisiko olemassa ohjenuoraa, jonka avulla omaa näkemystään voisi tarkistaa?

Suositusarvoja eri tiloihin

Kodin valaistuksen voimakkuuteen ei ole olemassa standardeja, mutta Lampputiedon sivuilta löytyy kodin eri tilojen käyttötarkoitusten mukainen suositus. Siinä valaistuksen voimakkuus on esitetty lukseina, joka kuvaa valon voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Valon määrä, joka osuu pintaan, määrittelee esimerkiksi sen, miten helposti nähdään lukea tai löydetään tavaroita kaapin pohjalta. Tähän valaistusvoimakkuuteen vaikuttavat paitsi lampun valovirta, luumenit, myös lampun heijastimen muodostama valokiila ja etäisyys valaistavasta pinnasta. Eli mitä kauempana valaistava pinta on lampusta, sitä pienempi valaistusvoimakkuus on. Selvä. Ja miten tuo lasketaan, kun lamppupakkauksen kyljessä puhutaan vain luumeneista?

Mittari avuksi

Helpoimmin oman kodin valaisusta voi arvioida valaistusmittarin eli luksimittarin avulla. Kun mittauksen tekee pimeään aikaan, saa selville, mihin oma keinovalaistus riittää. Siispä mittari käteen ja testaamaan! Luksimittari on opettavainen kumppani, joka avaa näkemään oman kodin valaistuksen uudella tavalla.

Tässä muutamia huomioita ja korjauskohteita omasta mittauskohteestani:

– Huoneissa olisi hyvä olla myös yleisvalo, sillä kohdelamppujen avulla valaistun huoneen lattiatasolla valo ei riitä siivoukseen.

– Hyllyjen pystypinnoilla valo jäi suosituksista selvästi. Kaappeihin tarvittaisiin lisävaloa.

– Keittiön ruokailutilassa kolme himmennettävää filamenttilediä eivät täydellä tehollakaan yltäneet kuin suositusten alarajalle. Tarkkaa työtä ei siis kannata tehdä keittiön pöydän ääressä ainakaan ilman lisävaloa. Samoin keittiön työtasojen valaistus kaipasi lisää tehoa.

– Lukutilassa kohdevalo riittää jopa 500 luksiin, mutta valokiilan on osoitettava tarkasti kirjaan ja valaisimen oltava lähellä.

Mistä valaistusmittarin saa?

Valaistusmittarin voi hankkia tavarataloista muutamalla kympillä. Sähkötarvikeliikkeissä ammattilaiskäyttöön kelpaavat mittarit maksavat jo useamman satasen, mutta niitä saa myös vuokraamoista. Älypuhelimeen luksimittarisovelluksen voi ladata sovelluskaupasta ilmaiseksi.

Entä mittarien luotettavuus? Suomen Valoteknillisen Seuran mukaan puhelinsovelluksien avulla ei voi saada aikaan luotettavia mittauksia. Myös edullisimmat tavaratalojen luksimittarit arveluttavat. Olennaista on mittarien kalibrointi. Alan liikkeistä ostetuissa ammattilaismalleissa siitä huolehditaan paremmin.

Suositus kodin eri tilojen valaistusvoimakkuusarvoista

1. Eteinen
• Eteisen pystypinnoilla 200 luksia ja lattialla 150 luksia.

2. Keittiö
• Keittiön työtasolla noin 300–500 luksia.
• Kaapeissa hyllyjen pystypinnoilla noin 100–200 luksia.
• Keittiön ruokailutilan pöydällä säädettävä valaistus 0–500 luksia. Silloin, kun pöytää käytetään erityistä näkötarkkuutta vaativiin toimiin (esimerkiksi askartelu tai ompelu), valaistustasot kannattaa mitoittaa korkealle.

3. Makuuhuone
• Makuuhuoneessa lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 300–500 luksia.
• Siivousvalona 30 luksia lattiatasossa.
• Vaatehuoneessa valon määrä pystypinnoilla 100–200 luksia.

4. Olohuone
• Olohuoneessa lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 300–500 luksia.
• Siivousvalona 30 luksia lattiatasossa.
• Lisäksi tunnelmavaloa, jonka määrittelyssä valotasot eivät ole tärkeimpiä.
• Säädettävä ja useista elementeistä koostuva valaistus antaa mahdollisuuden erilaisten valaistustilanteiden ja tunnelmien luomiseen.

5. Kylpyhuone ja sauna
• Kylpyhuoneessa yleisvalona 50 luksia lattiatasossa.
• Lisäksi vaihtoehtoisesti myös tunnelmavaloa, jonka määrittelyssä valotasot eivät ole oleellisia.
• Saunassa käytön aikana vain tunnelmavaloa.
• Saunassa lisäksi siivousvalona noin 30 luksia lattiatasossa.

6. Kodinhoitohuone
• Kodinhoitohuoneen työtasolla noin 300–500 luksia.
• Kaapeissa hyllyjen pystypinnoilla noin 100–200 luksia.

7. Varastot
• Varastohyllyjen pystypinnoilla noin 100–200 luksia.
• Yleisvalona 100 luksia lattiatasossa.

8. Ulkoalueet
• Autotallien edessä, pimeään aikaan käytettävillä kulkureiteillä sekä sisäänkäyntiovilla ja katoksissa noin 10–20 luksia.
• Lisäksi tunnelmavaloa, joka valaisee näkymiä lähestyttäessä kotia tai näkymiä, joita katsellaan pimeällä sisältä ulospäin.

Lähde: Lampputieto.fi

Tunnetko nämä?

Valon määrä eli luumen (lm) = lampun tuottaman valon määrä eli valovirta.

Valaistusvoimakkuus eli luksi (lx) = lampun tuottaman valon voimakkuus valaistavalla pinnalla.

Valovoima eli kandela (cd) = lampun säteilemän valon määrä tietyssä säteilykulmassa.

2 kommenttia

Kyösti Kankkunen 17.1.2020 klo 16:47

Artikkeli oli AIVAN hyvä, mutta valon määrän lisäksi näkemisen kannalta on erittäin tärkeää millainen on valon värilämpötila 2700 – 6500 K eli Kelvin ja Ra indeksi. esim. Ra 96. 2700 – 3000 K sopii hyvin tunnelmavaloksi, jos haluaa vanhan hehkulampun tunnelmaa ja toisessa ääripäässä 6500 K ja Ra-indeksi 96 poistaa riittävillä, noin 1000 luksin voimakkuuksilla, talviajan masennusta. Ennen nukahtamista kannattaa käyttää illalla pienempiä Kelvin arvoja. Vanhan sanonnan mukaan: ”Parempi 8 tuntia toimistossa kuin kokonaan ilman unta!”

Lauri Silanterä 17.1.2020 klo 21:59

Hieno juttu

Lisää luettavaa

Milloin ja miten sähköasennukset pitää uusia? – Kokemuksia kerrostaloremontista

Akkukäyttöiset laitteet toimivat pakkasellakin – näin hoidat akkua talvella

Itse tehtyä sinappia joulupöytään – kokeile mausteeksi mangoa tai puolukkaa

Herkkupähkinöitä purtavaksi – oiva välipala tai terveellinen tuliainen

Lisää valoa! – Pimeän ajan pelastus löytyy valaisimista

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi