Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 21.11.2018

Paljonko maksaa sähkösaunan käyttö, esim. vanha 12 kW:n kiuas, joka on päällä 3 tuntia?

Sinänsä sähkökiukaan iällä ei ole juurikaan merkitystä sen sähkönkäyttöön. Jos aivan hiuksia halotaan, kiukaiden saunan lämpötilaa säätävät termostaatit muuttuvat iän mukana epätarkemmiksi, minkä seurauksena kiuas voi lämmetä tarpeettoman kuumaksi ja näin lisätä energiankäyttöä. Tältäkin vielä usein vältytään sillä, että useimpien saunojen seinällä on löylymittari, jonka lukeman noustessa liian ylös kylpijä voi aika ajoin säätää kiukaan termostaattia alemmalle lämpötilalle.

Kiukaan lämmityskustannukset riippuvat useasta tekijästä. Merkittävin näistä on kiukaan teho (kW), joka usein määräytyy löylyhuoneen tilavuuden mukaan. Mitä suurempi tila pitää lämmittää, sitä suurempi kiuas valitaan, jotta lämmittämisaika ei veny liian pitkäksi ja löylyä riittää pidempäänkin saunomiseen. Lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat vielä ainakin saunan seinämateriaalit, tilan lämmöneristys ja tietenkin saunojan kylpytavat, tottumukset ja löylynheittotiheys sekä saunojien määrä. Lisäksi tässä on nyt tarkasteltu asiaa normaalin sähkökiukaan tapauksessa. Esimerkiksi ns. aina valmiilla kiukailla tilanne on hieman toinen.

Kysyjän esittämän kolmen tunnin lämmittämisen hintaa laskettaessa pitää tehdä muutamia olettamuksia. Valitaan kiukaaksi tyypillisin,­­ 6 kilo­watin sähkökiuas, jolloin kolmen tunnin saunomisajasta kiuas on päällä keskimäärin kaksi tuntia. Tässä tarvittava energiamäärä saadaan yksinkertaisesti kertomalla kiukaan teho kiukaan päällä­oloajalla eli 6 kW x 2h = 12 kWh, joten yhden saunakerran osalta kiukaan tarvitsema sähkö maksaa 12 kWh x 18 snt/kWh = 2,16 €.

Laskennassa käytetty kiukaan teho (kW) on merkitty kiukaan arvokilpeen, joka löytyy kaikista sähkölaitteista.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Koko keittiön sähköistys on 10 ampeerin sulakkeen päässä. Mitä laitteita voin käyttää yhtä aikaa? Voiko kuorman laskea jotenkin yksinkertaisesti itse? Miten?

Ostin verkkokaupasta vahingossa kahvinkeittimen, jossa on vääränlainen pistoke. Voinko vaihtaa sen itse suomalaisiin pistorasioihin sopivaksi?

Ulkona tunnelmavalona käytettävässä lamppusarjassa on pienet hehkulamput, joista yksi on palanut. Voinko laittaa tilalle ledin vai pitääkö valosarjan kaikki lamput vaihtaa ledeiksi kerralla?

Viritin ulos tunnelmavalaistusta ja oli pakko käyttää jatkojohtoa. Pitääkö johtojen liitoskohta suojata jotenkin vai voiko sen jättää sateeseen sellaisenaan? Jos on suojattava, niin miten?

Voiko kesämökille jättää ilmalämpöpumpun yksikseen pitämään peruslämpöä yllä? Onko haitallista, jos se on toiminnassa kovien pakkasten aikana?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi