Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Harkinnassa sähköauto? Ota huomioon nämä asiat

Sähköautoilu on ajankohtainen puheenaihe. Monessa kodissa pohditaan sähköautoilun etuja ja haittoja, sopisiko sähköauto omiin tarkoituksiin? Nykyisin sähköautojen latausmahdollisuuksia on jo kattavasti kotimaassa, ja käsitys siitä, että sähköauto sopisi vain työmatka- ja arkikäyttöön, voidaan unohtaa.

Mitä sitten pitää huomioida, kun sähköauto on hankittu ja auton lataamisen käytännön asiat kotiympäristössä pitää hoitaa kuntoon? 

Yksityiskodit 

Kun kotona on kiinteä ja oikein asennettu latausasema sähköautolle, on auton lataaminen vaivatonta ja turvallista. Kotilatauspisteen kytkentä on luvanvaraista toimintaa ja tulee aina teettää sähköammattilaisella. Muista myös, että kun teetät sähköauton latausaseman asennustyöt ammattilaisella, voit saada työn osuudesta kotitalousvähennystä. Jos vietät paljon aikaa vapaa-ajan asunnolla, mieti, tarvitsetko latausmahdollisuuden myös sinne? 

Selvitä ensin, millainen latauspiste soveltuu autosi lataukseen. – Auton mukana tuleva, normaalilla pistotulpalla varustet- tu laturi, on tarkoitettu tilapäiskäyttöön ja mahdollistaa usein maksimissaan 1,8 kW lataustehon.  

Sähkökeskukseen voi asennuttaa myös erillisen virtavahdin, joka rajoittaa auton lataustehoa rajoittamalla latausaseman virtaa tarvittaessa. Virtavahteja on saatavilla useiden latausasemien lisävarusteina.  

Pyydä tarjoukset, ja tilaa tarpeisiisi sopiva latausasema. Myös KSOY myy latausasemia, muista siis kysyä tarjous myös meiltä. 

Kartoita latauspisteen vaatimat sähkötyöt sähköalan ammattilaisen kanssa.  

Hoida latauspisteen asennus aina sähköalan ammattilaisen kanssa. 

Taloyhtiöt 

Myös taloyhtiöissä mietitään ratkaisuja latauspisteiden toteutukseen. Keskustelua ja pohdintaa aiheuttaa erityisesti latauskustannusten jakaminen. Liikkeelle on syytä lähteä kartoituksista. 

Kartoitukset 

Ensimmäisenä kartoitetaan taloyhtiön osakkaiden kiinnostus ja tarpeet latausasemiin.  Kun sähköautojen lataustarve taloyhtiössä on kartoitettu, selvitetään seuraavaksi sähköjärjestelmän tilanne. KSOY tekee taloyhtiöihin maksullisia kartoituksia, joissa kiinteistön sähköjärjestelmä käydään läpi, ja sen perusteella tehdään selvitys latausvaihtoehdoista.  

Taloyhtiön päätös, latausratkaisun tilaus ja asennus 

Taloyhtiön yhtiökokous tai hallitus tekee päätökset jatkosta. Ennen latausasemien hankintaa, taloyhtiössä on hyvä sopia, miten latauskustannus kohdennetaan ja mihin se perustuu.  Usein lataaminen halutaan kohdentaa aiheuttamisperusteisesti, eli lataaja maksaa latauksessa käytetyn sähkön taloyhtiölle sopimuksen mukaan.  Monissa latausasemamalleissa on jo vakiona kilowattituntimittari, jota voi käyttää käytön laskutuksen perusteena tai tasaamaan laskutusta, jos käyttö laskutetaan kiinteällä kuukausimaksulla. Taloyhtiön kannattaakin valita latausasema niin, että siinä on mukana myös kulutuksen mittaus.  

Taloyhtiön päätösten jälkeen latausasemat tilataan, ja sähköalan ammattilainen tekee tarvittavat muutos- ja asennustyöt. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää rahallista tukea latauspisteiden rakentamiseen taloyhtiöissä.  

Latausaseman käyttöönotto 

Taloyhtiön asukkaille on hyvä järjestää yhteinen tilaisuus latausasemien käytännön asioista. Avoin keskustelu ja tiedottaminen päätöksistä, kustannuksista ja käytännön toimenpiteistä on tärkeää kaikkien osapuolien kannalta. 

Lisää luettavaa

Paljonko polttopuuta pitää ostaa talveksi? Mikä on heittomotti?

Näin paljon pienennät hiilikuormaa siirtymällä päästöttömään sähköön

Sähköntuotannolla merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Aurinkosähkön hiilijalanjälki on energiamuodoista pienimpiä

Varmistu aurinkopaneelien luotettavuudesta ennen kaupantekoa

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi