Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Vapaalla 24.5.2019

Omin käsin ihanaa jäätelöä – tee itse kesän parhaat herkut

Jäätelön tekeminen on helppoa. Perusainekset ovat yksinkertaisia, ja reseptejä löytyy jokaiseen makuun. Näillä ohjeilla pääset vauhtiin.

Kesäpäiviin kuuluu ehdottomasti jäätelö. Sitä voit tehdä helposti myös kotona. Alkuun päästyäsi voit keksiä itse huikeita omia makuyhdistelmiä ja tarjoilla jäätelöherkkua heillekin, joille normijäätelö ei allergian takia sovi. Näissä tuotteissa ei ole lisäaineita, ja valmistusaineet voit valita itse. Eikä jäätelökonekaan ole välttämätön, sillä jäätelöt valmistuvat pienellä vaivalla kotipakastimessa.

Muutama vinkki tekemiseen: Kuohkeutta jäätelöön saat käyttämällä massan makeutukseen kaupoista saatavaa glukoosisiirappia. Se tekee rakenteesta pehmeän ja notkean. Vegaanin jäätelön voit tehdä banaaneista ja kookoskermasta. Rasvaiset aineet tekevät jäätelöstä täyteläisemmän. Kerman tai osan siitä voit korvata jugurtilla, maidolla tai vaikka rahkalla ja käyttää makeutukseen terveellistä hunajaa. Helpoin keino tehdä jäätelöä on käyttää tekemiseen kondensoitua maitoa. Se ei kestä sekoittamista, joten anna sen jäätyä rauhassa pakastimessa.

Nyt kokeilemaan! Tuoreista marjoista saat myös ihanan sorbetin hellepäivän viilentäjäksi. Tee marjoista ensin sosetta ja siivilöi suurimmat siemenet pois ennen jäädyttämistä.

Jäätelön perusohje

  • 4 munankeltuaista
  • 1 dl taloussokeria
  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl glukoosisiirappia

Maustamisvinkkejä:

  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1–2 tl jauhettua kanelia
  • 3 rkl kaakaojauhetta tai mantelirouhetta
  • 2–3 dl marjoja tai hilloa
  • 2 dl rouhittua suklaata
  • 1–1 ½ dl karamellirouhetta

1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
2. Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi.
3. Lisää keltuais-sokeriseos maitoseokseen koko ajan sekoittaen.
4. Siivilöi seos ja lisää sitten mahdolliset mausteet. Anna jäähtyä.
5. Laita seos jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään viisi tuntia. Sekoita seosta pakastumisen alkuvaiheessa (esim. 2:n ja 4:n tunnin jälkeen) muutaman kerran.
6. Pyöritä palloiksi ja nauti!
(Sokerioppi)

Mansikkajugurttijäätelö

  • 250 g pakastettuja mansikoita
  • 1 dl turkkilaista jugurttia
  • ½ dl maitoa tai kookosmaitoa
  • 1 rkl vaahterasiirappia

Koristeeksi: sitruunamelissaa tai valkosuklaalastuja
Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Koristele ja nauti heti.
(Savon Sanomat)

Banaanisuklaajäätelö

  • 2 banaania
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1–2 rkl juoksevaa hunajaa

Koristeeksi: suklaalastuja

1. Soseuta ainesosat sauvasekoittimella, maista ja lisää hunajaa. Muista, että jäätelöseos saa maistua massana jopa liian makealta; jäätyminen vie makeudelta terää.
2. Laita jäätelömassa kulhoon tai jäätelömuotteihin. Jos käytät muotteja, lisää tikut.
3. Pakasta seosta tai puikkoja vähintään
8 tuntia, mielellään yön yli. Ripottele halutessasi suklaalastuja jäätelön päälle ennen nauttimista.

Vinkki: Voit käyttää jäätelössä raakakaa­kaojauhetta ja raakasuklaata, jolloin herkku on superterveellinen.

Lattejäätelö

  • 1 tlk (397 g) makeaa kondensoitua maitoa
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 ½ tl pikakahvijauhetta
  • 1 ½ dl (macadamia)pähkinöitä
  • Vatkaa kondensoitu maito, kerma ja pikakahvijauhe sähkövatkaimella pehmeäksi kermavaahdoksi, noin 5 minuuttia. Kahvijauhe liukenee hiljalleen.

Rouhi pähkinät karkeasti ja kääntele ne jäätelöseokseen. Kaada seos suorakaiteen malliseen rasiaan tai leipävuokaan ja laita pakastimeen vähintään 6 tunniksi. Jäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastuksen aikana.

Jos jäätelö on ollut pakastimessa yön yli, ota se huoneenlämpöön pehmenemään hetki ennen tarjoamista. Tarjoa jäätelö kahvin kanssa.
(Glorian ruoka ja viini)

Lakritsi-vadelmajäätelö

  • 5 dl kuohukermaa
  • 1 tlk (397 g) makeaa kondensoitua maitoa
  • 2 dl lakritsikastiketta
  • 2 dl vadelmia
  • 1 dl lakritsipaloja

1. Vatkaa kerma löysäksi. Sekoita vaahto kondensoidun maidon joukkoon ja vatkaa vielä, että massasta tulee kuohkeaa.
2. Lisää paloitellut lakritsit ja haarukalla murskatut vadelmat. Jätä lakuja ja muutama vadelma koristeluun.
3. Lisää puolet lakritsikastikkeesta ja sekoita nopeasti, jotta massaan jää lakritsipyörteitä.
4. Kaada jäätelömassa vuokaan, valuta päälle loput kastikkeesta ja koristele pinta lakuilla ja kokonaisilla vadelmilla. Peitä jäätelövuoka ja laita pakastimeen yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
(Kotiliesi)

Marjasorbetti

4–6 annosta

  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • 3 oksaa tuoretta minttua
  • 1 dl vettä
  • 1 ½ dl glukoosisiirappia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 l (500 g) marjoja, esim. vadelmia, mansikoita tai mustaherukoita
  • 2 munanvalkuaista
  • ½ dl erikoishienoa sokeria

1. Kiehauta sokeri, mintunoksat ja vesi kattilassa.
2. Lisää marjat sokeriliemeen ja soseuta tasaiseksi.
3. Sekoita glukoosisiirappi ja sitruuna­mehu marjaseokseen.
4. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita marjaseoksen joukkoon.
5. Pane massa jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään viisi tuntia (mieluiten yön yli). Sekoita seosta pari kertaa pakastumisen aikana.
(Sokerioppi)

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Onko aktiivisuuslaitteista apua unettomalle? – Oura-älysormus kokeilussa

Älyvalaistus tulee koteihin – valon määrä ja sävy ohjautuvat tarpeen mukaan

Näin laitat mökin talviteloille – muistathan tehdä nämä asiat ennen pakkasten tuloa

Pienoispuutarha mahtuu vaikka ruukkuun – iloa siitä riittää ympäri vuoden

Sähköiset menopelit yleistyvät vauhdilla – tässä Vuoden pyörät

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi