Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 24.12.2018

Tee itse tunnelmaa pihalle persoonallisilla jäälyhdyillä – tässä ohjeita jäisten taideteosten tekoon

tee itse näyttävä jäälyhty
Jäälyhty on helppo tehdä pihan, kuistin tai parvekkeen koristeeksi. Jää taittaa valoa kristallin tavoin ja koko komeuden voit kruunata koristevaloilla tai kynttilöillä. Muistathan käyttää ulos tarkoitettuja koristevaloja. 
 
koristele jäälyhty havuilla

Jäädytä lyhty ämpärissä

Helpoin tapa on täyttää muoviämpäri tai muu haluamasi muotoinen astia vedellä ja viedä se ulos pakkaseen.  Koristeeksi voit laittaa veteen vaikka havuja tai tulppaaneita.  Varmista, että lyhdyn sisälle jää tyhjä tila kynttilälle ottamalla astia sisälle ennen kuin se on jäätynyt läpikotaisin. Näin astiakin säilyy ehjänä. Kumoa lyhtysi varovasti, laita kynttilä tai valot sisälle ja vie paikalleen ulos tunnelmaa luomaan.
 
Jäälyhty maitopurkeista

Tee jääteoksia maitopurkkien avulla 

Hyvää jääteosmateriaalia saat tehtyä myös omassa pakastimessa tai ulkona jäädyttämällä vettä vanhoissa maitopurkeissa. Laita koristeeksi marjoja, käpyjä tai kauniita oksia.  Kokoa jäätyneistä palikoista lyhty laittamalla ne rinkiin tai hitsaa veden kanssa yhteen ja tee isompia teoksia. Kaksi sileää jääpintaa hitsautuu pakkasessa veden avulla nopeasti ja pitävästi yhteen. 
 
jääteos pihaa koristamaan

Vitrilli-jääteos kerää katseita

Tämä jääteos vaatii tekijältään vähän enemmän vaivaa, mutta se koristaa pihaa upeasti. Valaise se kynttilällä tai valosarjalla. 
 
Tarvitset
 • Ison vesisoikon renkaiden jäädyttämiseen
 • Kolme puolentoista litran ja kuusi litran maitopurkkia jääpalkkien jäädyttämiseen
 • Tyhjän säilykepurkin tai esimerkiksi kermaviilipurkin
 • Pienen kivenmurikan tai muuta painoksi kelpaavaa purkin pohjalle
 • Ruiskupullon liitoskohtien jäädytykseen sekä muottien irrottamiseen jäästä lämpimällä vedellä
 • Voit halutessasi käyttää jään pinnan koristeluun itse tehtyä puu-ruuvityökalua. Työkaluun ruuvataan ruuveja puupalan läpi niin, että ruuvien kärjet tulevat näkyviin palan toiselle puolelle. 

Jäädytä renkaat (3 kpl)

 • Laske halkaisijaltaan noin 50 cm kokoisen vesisoikon pohjalle 7-10 cm vettä. Jotta renkaan keskelle jää reikä kynttilää varten, aseta kahta rengasta jäädyttäessäsi soikon keskellä tyhjä ja ehjä säilyke- tai viilipurkki, jonka sisällä on kivi pitämässä purkkia paikallaan. Alimmaiseen renkaaseen ei tarvita reikää.
 • Vesi jäätyy paremmin, kun jätät astian muutamaksi päiväksi esimerkiksi kylmille rappusille. Renkaiden jäätyminen kestää noin -10 asteen pakkasessa useita vuorokausia. Säästä riippuen jäätyminen voi kestää kauemmin. Malta jäädyttää renkaat ja jääpalkit läpikotaisin.
 • Jäätyneiden renkaiden irrottaminen soikosta onnistuu parhaiten, kun ruiskutat soikon ulkopinnalle kuumaa vettä ruiskupullolla. Irrota täysin jäätynyt rengas varovasti astiasta, jotta se pysyy ehjänä. Jätä valmis rengas pakkaseen odottamaan ja tee vielä kaksi.

Jääpalkit  

 • Täytä kolme puolentoista litran ja kuusi litran maitopurkkia vedellä. Paina kansi alas, jotta purkit jäätyvät kuutioksi. Jätä purkit pystyasennossa ulos tai pakastimeen jäätymään. Jäätyminen kestää muutaman vuorokauden pakkasesta riippuen. Irrota purkit jäästä repimällä pahvi irti. Kuuma vesiruisku pahvin pintaan auttaa irrotusta. Puu-ruuvityökalulla voit kevyesti hangata jään pintaa ja käsitellä pintaa karheaksi tai tehdä jäähän kuvioita.

Jäälyhdyn kokoaminen

 • Aseta kolme puolentoista litran jääpalkkia lappeelleen kolmion muotoon tasaiselle alustalle. Voit pirskottaa palkkien väliin lunta ja vettä, jotta ne jäätyvät kiinni toisiinsa. Jätä pieniä ilmarakoja kynttilää varten. Laske reiätön rengas keskelle palkkien päälle.
 • Aseta renkaan päälle taas kolme litran jääpalkkia, ja niiden päälle reiällinen rengas. Tee vielä yksi samanlainen kerros.
 • Laita jäälyhdyn sisään lyhtykynttilä. Voit käyttää jäälyhdyssä myös valosarjaa tuomaan tunnelmaa. 
Jäälyhdyn on suunnitellut tuotemuotoilun opettaja Antti Kares. 

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Lisää virtaa! Näin valitset sinulle sopivan varavirtalähteen

Kotimainen luonnonkala korvaa tonnikalan

Näin säilytät kalaa – kala on herkästi pilaantuva elintarvike, ole tarkkana lämpötiloissa

Äänikirja imurointiin, e-kirja lounastauolle – kirjoista on entistä enemmän iloa

Vietä tunnelmallinen teehetki ja nauti aromeista – hauduta tee oikein

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi