Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 26.2.2019

Näin lataat sähköauton – lataustapa vaikuttaa latausaikaan

näin lataat sähköauton

Ladattavia autoja on kahta päätyyppiä: täyssähköautot sekä hybridiautot. Valitse lataustapa auton ja tilanteen mukaan.

Ladattavissa autoissa on sähkömoottori ja verkkovirralla ladattava ajoakusto, jonka sähköenergiaa käytetään auton liikuttamiseen. Ladattavat autot voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

  • täyssähköauto (akkusähköauto, sähköauto), jonka voimalaitteena on yksinomaan sähkömoottori
  • ladattava hybridiauto (lataushybridi, pistokehybridi), jonka voimalaitteena on polttomoottorin lisäksi sähkömoottori. Ajoakusto on pienempi kuin täyssähköautossa.

Sähkökäyttöisiä autoja voidaan ladata peruslatauksella, pikalatauksella ja tilapäisesti myös hidaslatauksella

  • Peruslataukseen käytetään sähköautoille suunniteltua pistorasiaa ja pistoketta. Euroopan alueen julkisiin latauspisteisiin on sovittu yhteinen pistokestandardi (Type 2). Peruslatauksen teho riittää yleensä tyhjänkin täyssähköauton akun lataamiseen yön aikana.
  • Pikalataus on mahdollista lähinnä julkisilla latausasemilla, joita rakennetaan koko ajan lisää. Julkiset latauspisteet sijaitsevat esimerkiksi pysäköintialueilla, kauppakeskuksissa, huoltoasemilla tai kadunvarressa. Pikalataus on useimmiten maksullista. Pikalatauksella saa puolessa tunnissa lataustehon mukaan 50–150 km lisää ajomatkaa.
  • Sähköautoja voidaan ladata tilapäisesti lämpötolpasta tai vastaavasta kotitalouspistorasiasta, kunhan pitkäaikainen (yli 2 tuntia) latausvirta on rajoitettu riittävän pieneksi (esim. 8 A). Pistorasia-asennuksen soveltuvuus ja sähköturvallisuus on varmistettava ennen käyttöä. Lämpötolpan ajastin ei yleensä mahdollista riittävän pitkää latausaikaa.

Lataus on yksinkertaista

Sähköautojen lataus tapahtuu kytkemällä auton latausjohto latauspisteeseen. Latauspisteenä voi olla joko sähköautokäyttöön suunniteltu latausasema tai tilapäisesti myös lämpötolppa. Pistorasian soveltuvuus on suositeltavaa tarkastuttaa asiantuntijalla ennen latauskäyttöä. Latausautomatiikka estää liikkeellelähdön, jos latausjohto on kytkettynä latauspisteeseen.

Julkisella latausasemalla latausohjeet ovat latausasemakohtaisia. Lataus edellyttää tunnistautumista maksun kohdentamiseksi. Latauspisteen, auton tai matkapuhelimen sovelluksesta voi seurata latauksen etenemistä. Tunnistautumista tarvitaan laskutukseen ja se myös varmistaa sen, että kukaan muu ei voi käyttää samaa lataustapahtumaa oman autonsa lataamiseen.

Lataa turvallisesti myös kotona  

Latausasemia, auton latauspistokkeita ja lataustapoja on erilaisia. Mikä on paras valinta kotilataukseen?  

Sähköautojen lataukseen on suunniteltu erityinen pistoketyyppi (Type 2), joka mahdollistaa peruslatauksen sekä yksivaihevirralla (valovirta) että kolmivaihevirralla (voimavirta). Type 2 mahdollistaa monipuolisen lataustehon hallinnan esimerkiksi kuormituksen tai sähkön hinnan mukaan. Type 2 on pakollinen julkisissa latauspisteissä.

Suomen markkinoilla olevissa sähköautoissa on kahdenlaisia pistokkeita. Type 2 on yleinen eurooppalaisissa sähköautoissa. Type 1 on yleinen vanhoissa, erityisesti japanilaisissa ladattavissa autoissa.

Latausaika vaihtelee ulkolämpötilan, akuston kapasiteetin, varaustilan ja lataustehon mukaan. Tavanomaiselle ladattavalle autolle (kulutus 20 kWh/100 km) 100 kilometrin ajomatkan lataaminen kestää

  • yksivaihevirralla (valovirralla) noin 5,5 tuntia (virta 16 ampeeria)
  • kolmivaihevirralla (voimavirralla) noin tunnin pikalatauksella noin puoli tuntia (latausteho 50 kW)
  • hidaslatauksella noin 11 tuntia (virta 8 ampeeria).

Latausaseman valinnassa ja tarvittavassa sähköteknisessä suunnittelussa kannattaa kääntyä asiantuntevan palveluntarjoajan puoleen.

Kymenlaakson Sähkö tarjoaa luotettavat ratkaisut kotilataukseen.   Saat oikeanlaisen latauspisteen kotiin, yritykseen ja talousyhtiöön asennettuna. 

Lisätietoa: pientuotanto@ksoy.fi

Tutustu latausasemiin tarkemmin.

Lue lisää sähköautoilusta, tutustu tietopakettiin.

Lisää luettavaa

On aika huoltaa kodin ilmanvaihtokone – katso ohjeet

Laittaisinko katolle aurinkopaneelit – mitä olisi hyvä tietää ennen hankintaa?

Pakkaspäivän keitossa maistuvat kauden kasvikset ja juurekset

Vihreyttä lämmitykseen – pientaloille avustusta öljylämmityksestä luopumiseen

Glögi on mukillinen joulun makua – Katso juomamestarin vinkit glögijuomien tuunaamiseen

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi