Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Mihin viet vanhat kodinkoneet tai hajonneet lamput ja patterit? Näin kierrätät vanhat sähkölaitteet

Käytöstä poistetut kodinkoneet, lamput ja paristot on hyvä viedä kierrätykseen tai ainakin oikeaan paikkaan hävitettäväksi.

Käytöstä poistetut kodinkoneet, lamput ja paristot on hyvä viedä kierrätykseen tai ainakin oikeaan paikkaan hävitettäviksi. Sähkö- ja elektroniikkaromussa parhaiten kierrätettävää materiaalia ovat erilaiset metallit, jotka saavat uuden elämän uusina tuotteina. Kierrätyksessä vanhoista laitteista saadaan myös vaaralliset ja haitalliset aineet talteen ja erilliseen käsittelyyn. Näin haitalliset aineet eivät päädy luontoon. Osa kierrätykseen palautuneista ehjistä laitteista päätyy tarkastuksen jälkeen uudelleenkäyttöön.

Mutta mikä kuuluu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteeseen, mikä takaisin kauppaan ja mikä on vaarallista jätettä? Tutustu kierrätysohjeisiin viereisellä sivulla.

Oman alueesi SER-kierrätyspisteiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.kierratys.info tai oman jäteyhtiösi kotisivuilta. Kotitaloudet voivat viedä näihin pisteisiin käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet maksutta. Tällaisia laitteita ovat kaikki sähköllä, myös ladattavalla akulla ja paristoilla, toimivat laitteet sekä johdot ja kaapelit.

Vie vanha sähkö- tai elektroniikkalaite kierrätykseen seuraavasti:

  • ilman tuotepakkauksia ja ohjekirjoja
  • pölynimurit ilman pölypusseja
  • valaisimet ilman lamppuja ja loiste­putkia; ne kerätään erikseen, mutta sytyttimet kuuluvat valaisimeen
  • mikroaaltouunit tai kahvinkeittimet ilman lasipannuja, lasilautasia tai lasikupuja; ne kuuluvat sekajätteeseen
  • tulostimet muste- ja värikasetteineen.

Hajosiko energiansäästölamppu?

Energiansäästölamput sisältävät elohopeaa, jota jää särkyneen lasin pintaan pisaroina. Yksittäinen rikkinäinen lamppu ei ole vaarallinen, mutta sitä ei saa palauttaa kauppaan. Se pitää viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen kannellisessa astiassa. Tarkista lähin vaarallisen jätteen vastaanottopaikka sivulta www.kierratys.info.

Lisää tietoa: lampputieto.fi
kierratys.info

6 kommenttia

Tauno Systä 3.10.2019 klo 19:59

Voiko vanhan telkkarin ja tietokoneen viedä maksutta johonkin ? Minne ? Digibokseja ja kaukosäätimiä on myös.

Marita Lousaari 4.10.2019 klo 11:40

Kysyisin aurinkokennovalaisimista, joita on monenlaisia mm. puutarhoissa. Valaisimissa on muovia, metallia, lasia ja kiinteitä paristoja. Miten ne kierrätetään?

Satu Jäkälä 8.10.2019 klo 13:08

Ristiriitaista infoa: Energiansäästölamput sisältävät elohopeaa, jota jää särkyneen lasin pintaan pisaroina. Yksittäinen rikkinäinen lamppu ei ole vaarallinen, mutta sitä ei saa palauttaa kauppaan. Se pitää viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen kannellisessa astiassa. Tarkista lähin vaarallisen jätteen vastaanottopaikka sivulta http://www.kierratys.info.

Silti kuvassa ”Kierrätettävä tuote- mihin voi viedä”: sähölaitteita vastaanottaviin kauppaliikeisiin ???? Siis saa vai ei???
energiasäästölamput –

KSOY 9.10.2019 klo 10:04

Loppuun palaneet energiansäästölamput voi palauttaa taulukossa mainittuihin kauppaliikkeisiin. Kun lamppu on rikki, tulee se palauttaa vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Kierrätettävien tuotteiden taulukossa oletuksena on, että energiansäästölamppu on ehjä.

KSOY 9.10.2019 klo 10:18

Kuluttaja voi palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromut valtakunnalliseen SER-keräyspisteverkostoon. Palautus on aina maksutonta. Lähimmän vastaanottopisteen löydät täältä: http://www.kierratys.info. Myös laitteita myyvät kodinkoneliikkeet ottavat vastaan kierrätyslaitteita.

KSOY 9.10.2019 klo 12:32

Myös aurinkokennovalaisimet suositellaan viemään viralliselle jäteasemalle tai sähkölaitteita myyvään kodinkoneliikkeeseen. Lähimmän jäteaseman sijainnin löydät täältä: http://www.kierratys.info.

Lisää luettavaa

Eilisen herkku on herkkua tänäänkin – tee nopeaa ja maukasta ruokaa tähteistä

Katkaise valmiustilat kerralla jatkojohdosta – se on helppoa sähkönsäästöä!

Puhdasta syntyy pienemmälläkin – pese pyykit ja astiat matalissa lämpötiloissa

Näin syyssato säilyy tuoreena pitkään

Näin sato säilyy tuoreena pitkään – poimi talteen kasvisten ja juuresten säilytysvinkit

Elävä ulkotuli tuo pimeneviin iltoihin lämpöä ja tunnelmaa

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi