Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Moderni tekniikka nostaa talon arvoa – kodinohjausjärjestelmissä on vaihtoehtoja

Markkinoilla on monenlaisia tuotteita, joita valmistajat nimittävät kodinohjausjärjestelmiksi.

Vaatimattomimmillaan yksi tuote ohjaa vain yhtä toimintoa, kuten lämmitystä. Eri valmistajien tuotteet eivät tyypillisesti keskustele keskenään, vaan jokaista tarvetta varten on oltava oma ohjaus- ja säätölaitteensa. Ratkaisut ovat toimivia, mutta kovin käyttäjäystävällistä kokonaisuutta niistä on vaikea rakentaa.

Toisessa ääripäässä ovat kodinohjausjärjestelmät, jotka yhdistävät lähes kaikki kodin toiminnot samaan säätö- ja ohjausyksikköön. Tällaisissa tuotteissa lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja niin edelleen säädetään ja hallitaan yhdellä ja samalla käyttöliittymällä. Ohjaimeksi riittää esimerkiksi älypuhelin tai tabletti. Käyttäjäystävällisyys on tuntuvasti parempi.

Kodinohjausjärjestelmiä on omakotirakentajille tarjottu käytännössä tämän vuosituhannen ajan. Rakentajien ja talotehtaiden kiinnostus asiaan on kuitenkin todella herännyt vasta viime aikoina, sanoo ABB:n toimialajohtaja Harri Liukku ja pohtii, että taustalla vaikuttaa sukupolvenvaihdos.

– Nyt meillä alkaa olla noin kolmekymppisiä ihmisiä, jotka ovat koko ikänsä eläneet digimaailmassa. Heille on itsestään selvää käyttää puhelinta monipuolisesti: sillä ohjataan ja säädetään asioita, haetaan tietoa ja viihdettä. Tapa toimia on muuttunut.

Kodinohjausjärjestelmien yleistymistä selittävät niin ikään tekniikan kehittyminen ja komponenttien hinnan halpeneminen. Liukku haarukoi, että ABB:n tuotteilla toteutetun järjestelmän hinta jää peruspaketissa 3 000–5 000 euroon, kaikilla ominaisuuksilla varustetun järjestelmänkin hinta alle kymppitonniin.

Liukku huomauttaa myös, että moni rakentaja jo ymmärtää kodinohjausjärjestelmän nostavan talon arvoa.

– Ainakin perusinfra kannattaa luoda uuteen taloon, jotta myöhemmin voit – tai talon seuraava omistaja voi – lisätä järjestelmään uusia toimintoja. Myyntitilanteessa talo, jossa on kodin­ohjausjärjestelmä, on varmasti halutumpi kuin talo, jossa sitä ei ole.

Lue lisää:
new.abb.com
www.alykotikauppa.fi
www.digisahko.fi/koti

Tutustu myös pienempiin ohjausjärjestelmiin:
www.cozify.fi

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Monipuolinen opas ilmalämpöpumpuista – käyttö, huolto ja säästöt

Mihin viet vanhat kodinkoneet tai hajonneet lamput ja patterit? Näin kierrätät vanhat sähkölaitteet

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilennyslaite – se on myös yllättävän energiatehokas

Nyt on aika pyykätä pyykkikone ja tiskata tiskari – lue kodinkoneiden siivousohjeet tästä

Pakoon paahteelta – kodin viilentämiseen helteellä on useita keinoja

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi