Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Ekologinen aurinkosähkövoimala on yhä houkuttelevampi hankinta – mitä uutta on aurinkopaneeleissa?

Uutta kennotekniikkaa, uusia palveluita, entistä parempia akkuja ja pitkä lista aurinkosähkön hyötykäyttökohteita. Nyt alkaa olla hyvä aika satsata omaan aurinkosähkövoimalaan, vaikka pieneenkin. Puhtaan aurinkoenergian hyödyntäminen on ekoteko, jolla pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi – ja sähkölaskuasi.

Uutta kennotekniikkaa, uusia palveluita, entistä parempia akkuja ja pitkä lista aurinkosähkön hyötykäyttökohteita. Nyt alkaa olla hyvä aika satsata omaan aurinkosähkövoimalaan, vaikka pieneenkin. Puhtaan aurinkoenergian hyödyntäminen on ekoteko, jolla pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi – ja sähkölaskuasi.

Markkinoilla olevat aurinkosähköteknologiat voi jakaa kolmeen sukupolveen. Valtaosa on yhä ensimmäistä sukupolvea, jossa käytetään piikennoja. Toinen sukupolvi on yleistymässä: taipuisat ohutkalvokennot. Niillä voi päällystää erilaisia pintoja ja ne ovat keveitä. Katolla ohutkalvokennosto kuormittaa rakenteita vain noin kolmanneksen painolla siitä, mitä perinteinen toteutus. Toisaalta ne kestävät kulutusta heikommin, kuin perinteiset kennot.

Kolmannen sukupolven aurinkokennot ovat vielä tutkimusasteella. Lupaavalta näyttävät esimerkiksi nanokidekennot, joissa elektronien liike perustuu titaanidioksidin kemiallisiin reaktioihin. Muutamat valmistajat lupaavat jo piikennoilleenkin reilusti yli 20 prosentin hyötysuhteita. Laboratorioissa on päästy jopa 40–50 prosentin hyötysuhteisiin.

Pientaloasukkaan ei silti yleensä kannata metsästää paneelia, joka tuottaa eniten kilowatteja per neliö, jos vain kattopinta-alaa riittää, sanoo asiantuntija Teemu Kettunen Motiva Oy:stä. Olennaisempaa on varmistua komponenttien laadusta ja tavoitella suurinta paneelitehoa per euro.

Uudenlaisia palveluita

Myös invertterit – siis laitteet, jotka muuntavat aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön 230 voltin vaihtovirraksi – ovat kehittyneet. Niissä on esimerkiksi yhä enemmän valmiutta aurinkovoimaloiden tuoton ohjaamiseen määritellyille kohteille tilanteissa, joissa voimalan tuotto ylittää oman sähkönkulutuksen. Akkujärjestelmien kanssa hyvin toimivia invertterejäkin on tullut markkinoille lisää.

Tulevaisuudessa akkujärjestelmä yhdistetäänkin aurinkovoimalaan yhä useammin, Kettunen uskoo. Samalla koko järjestelmä saatetaan kytkeä sähkön kulutusta laajemmin ohjaavaan järjestelmään, joka huomioi esimerkiksi sähkön pörssihinnan, kulutuksen tehohuiput, sääennusteen, huoneiden sisälämpötilan ja sähköauton latauksen. Tällaisia palveluita tarjoavat jo niin sähköyhtiöt kuin muutkin toimijat.

Säätila kiinnostaa aurinkovoimaloiden omistajia varmasti. BCDC Energia -tutkimushankkeen kehittämä energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin ajaksi paikkakuntakohtaisesti. Ennuste päivittyy tunnin välein ja perustuu laskelmaan, jossa on pienehkö omakotitalon aurinkovoimala ja muuttujina muun muassa lämpötila, tuuli- ja auringon säteilytiedot.

Hinnat halventuneet

Aurinkopaneelit ovat halventuneet vuosikymmenessä tuntuvasti – maailmanlaajuisesti jopa 80 prosenttia. Kokonaisten aurinkosähköjärjestelmien hinta ei silti ole pudonnut läheskään yhtä jyrkästi, koska järjestelmän hinta muodostuu aina paneelien lisäksi säätölaitteista, muusta tekniikasta ja asennustyöstä. Aarni summaa, että aurinkosähköjärjestelmien yksikköhinnat – siis euroa per asennettu kilowatti – laskivat silti hieman viime vuonnakin.

Miten sitten käyttäisi kaiken aurinkosähkön etenkin kesällä, kun aurinko helottaa siniseltä taivaalta päivät pitkät?

Oman voimalan tuotto kannattaa pyrkiä käyttämään omassa taloudessa. Jos talossa on oma lämminvesivaraaja, voi aurinkosähköllä lämmittää käyttövettä. Maalämpötalossa voi aurinkosähköllä pyörittää maalämpöpumppua. Helteisimpinä hetkinä aurinkosähköllä viilentää kodin. Varsin ekologista on myös ladata sähköäautoa aurinkosähköllä.

Jos oman aurinkovoimalan yhteydessä on akkujärjestelmä, pystyy aurinkosähköä käyttämään jopa yöllä! Paneelit eivät toki tuolloin tuota sähköä, sen sijaan käytetään päivällä akkuihin varastoitua aurinkoenergiaa. Sähkökatkon aikana akusto toimii varavirranlähteenä, jos järjestelmässä on alunperin tähän varauduttu. Yhtä lailla akkuihin voi varastoida verkosta ostettua sähköä – näin otat hyödyn pörssisähkön tuotanto- ja käyttötilanteen mukaan muuttuvista hinnoista, Motiva vinkkaa. Akkujärjestelmien laajempaa käyttöä hidastavat vielä niiden korkea hinta ja kokemusten puute käyttöiästä.   

Tai miksipä et nostaisi kesäkeittiön, grillikodan, rantasaunan tai pihamökin varustelutasoa jääkaapilla? Ne toimivat mainiosti aurinkosähköjärjestelmissä, joissa on invertteri. Valinnan varaa on jopa energialuokan A++ laitteissa.

Toisenlaiseen vilvoitteluun viehättynyt hankkii pihaan kylpypaljun, ja lämmittää sen veden aurinkoenergialla. Edullisin ratkaisu on erillinen aurinkolämmitin, mutta ylijäämäsähkölläkin vesi lämpenee. Sähköä tarvitaan paristakymmenestä useisiin kymmeniin kilowattitunteihin riippuen paljun koosta, eristeistä, veden lähtölämpötilasta ja halutusta kylpylämpötilasta.

Lue lisää aurinkosähköstä:
ksoy.fi/
aurinkosahko

Lisää luettavaa

Eilisen herkku on herkkua tänäänkin – tee nopeaa ja maukasta ruokaa tähteistä

Katkaise valmiustilat kerralla jatkojohdosta – se on helppoa sähkönsäästöä!

Puhdasta syntyy pienemmälläkin – pese pyykit ja astiat matalissa lämpötiloissa

Olisiko jo sähköauton hankinnan aika? – mielipiteitä puolesta ja vastaan

Millainen olisi hiilivapaa Suomi – miten arki muuttuisi liki hiilivapaassa yhteiskunnassa?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi