Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 16.5.2019

Missä tapauksessa aurinkopaneelit olisi järkevämpää asentaa telineillä maahan? Kuinka herkkiä ne ovat ilkivallalle?

Maatelineet voivat olla järkevä vaihtoehto, jos talon katto ei muodoltaan, suunnaltaan, arkkitehtuuriltaan tai varjostusolosuhteiltaan sovellu kattopaneeleille. Jos pihamaalta tai tontilta löytyy paneeleille joutava ja esteetön etelän suuntaan avautuva tila, voi ratkaisu löytyä siitä. Asennuspaikka ei kuitenkaan saisi olla kovin kaukana sähkönkulutuspaikasta, koska paneelien tuottaman sähkön siirtoa varteen joudutaan tyypillisesti kaivamaan oja ja asentamaan kaapeli maahan. Asennuspaikan edessä ei myöskään saisi olla koristepuita tai pensaita, koska ne voivat kasvaessaan varjostaa paneeleita ja vähentää siten sähköntuotantoa.

Aurinkopaneelit ovat herkkiä sähkölaitteita, ja ne saa kyllä tarvittaessa hajalle, jos ne ilkivallan kohteeksi joutuvat. Paras keino vähentää ilkivallan riskiä on sijoittaa paneelit ”valvovan silmän alle” tai suojata ne esimerkiksi aidalla. Haja-asutusalueella ilkivallan riski on luonnollisesti pienempi.

Lisää luettavaa

Mikä selittää sen, että esim. ulkona olevissa jakokaapeissa (sähkö on äänetön) kuuluu ”humisevaa” ääntä, myös voimalinjojen alla?

Milloin omakotitalon sähkökeskus pitää vaihtaa. Pitääkö tolppasulakkeet joskus vaihtaa modernimpiin?

Irrotan kahvinkeittimen, vedenkeittimen, laturit yms. pois seinästä, kun lähden pois kotoa. Mieheni mielestä pistoke ja reiät väljentyvät ja menevät huonoiksi. Kuinka asia on? En temmo väkivallalla, vaan pidän seinärasiasta kiinni ja otan johdon rauhallisesti irti.

Kuinka paljon sähköä kuluu, kun televisio on päällä koko päivän joka päivä? Vaikuttaako ruudun koko?

Keittiön välitilan led-valokiskossa on himmennin. Himmennintä käytettäessä muuntaja vinkuu voimakkaasti. Onko se turvallisuusriski? Mitä tuolle voisi tehdä?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi