Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 16.8.2016

Mikä on energiatehokkain tapa laittaa kesämökkiin peruslämpö talven ajaksi? Voiko ilmalämpöpumpun jättää mökille talveksi käyntiin? Onko kuivanapitolämmityksestä tullut uusia kokemuksia?

Jos mökillä on ilmalämpöpumppu ja sähkölämmitys, kannattaa niitä molempia käyttää peruslämmitykseen. Nykyiset laadukkaat ilmalämpöpumput toimivat kaikissa ulkolämpötiloissa. Pumpun toimintalämpötila-alue kannattaa varmistaa käyttöohjeesta tai pumpun myyjältä. Pelkän lämpöpumpun varaan kesämökin peruslämmitystä ei saa jättää. Pumppu sulattaa ulkoyksikköään säännöllisesti ja saattaa myös pysäyttää itsensä toimintavirheen sattuessa. Lämpöpumpun lämpötila asetetaan muutaman asteen pattereiden lämpötilaa korkeammalle.

Tampereen teknillisen yliopiston 2007–2009 tekemän hirsirakenteisia mökkejä koskevan Erel kuivanapitolämmitys -tutkimuksen jälkeen ei asiasta ilmeisesti ole tehty laajemmin erityyppisiä mökkejä koskevaa selvitystä. Kuivanapitolämmitys on perinteistä peruslämpöä energiatehokkaampi tapa huolehtia mökin kosteusteknisestä toiminnasta. Koska kuivanapitolämmityksessa sisälämpötila menee pakkasen puolelle, on sen edellytyksenä, ettei mökissä ole vesikalusteita tai että ne tyhjennetään talveksi.

Lisää luettavaa

Mikä selittää sen, että esim. ulkona olevissa jakokaapeissa (sähkö on äänetön) kuuluu ”humisevaa” ääntä, myös voimalinjojen alla?

Milloin omakotitalon sähkökeskus pitää vaihtaa. Pitääkö tolppasulakkeet joskus vaihtaa modernimpiin?

Irrotan kahvinkeittimen, vedenkeittimen, laturit yms. pois seinästä, kun lähden pois kotoa. Mieheni mielestä pistoke ja reiät väljentyvät ja menevät huonoiksi. Kuinka asia on? En temmo väkivallalla, vaan pidän seinärasiasta kiinni ja otan johdon rauhallisesti irti.

Kuinka paljon sähköä kuluu, kun televisio on päällä koko päivän joka päivä? Vaikuttaako ruudun koko?

Keittiön välitilan led-valokiskossa on himmennin. Himmennintä käytettäessä muuntaja vinkuu voimakkaasti. Onko se turvallisuusriski? Mitä tuolle voisi tehdä?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi