Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 16.8.2016

Mikä on energiatehokkain tapa laittaa kesämökkiin peruslämpö talven ajaksi? Voiko ilmalämpöpumpun jättää mökille talveksi käyntiin? Onko kuivanapitolämmityksestä tullut uusia kokemuksia?

Jos mökillä on ilmalämpöpumppu ja sähkölämmitys, kannattaa niitä molempia käyttää peruslämmitykseen. Nykyiset laadukkaat ilmalämpöpumput toimivat kaikissa ulkolämpötiloissa. Pumpun toimintalämpötila-alue kannattaa varmistaa käyttöohjeesta tai pumpun myyjältä. Pelkän lämpöpumpun varaan kesämökin peruslämmitystä ei saa jättää. Pumppu sulattaa ulkoyksikköään säännöllisesti ja saattaa myös pysäyttää itsensä toimintavirheen sattuessa. Lämpöpumpun lämpötila asetetaan muutaman asteen pattereiden lämpötilaa korkeammalle.

Tampereen teknillisen yliopiston 2007–2009 tekemän hirsirakenteisia mökkejä koskevan Erel kuivanapitolämmitys -tutkimuksen jälkeen ei asiasta ilmeisesti ole tehty laajemmin erityyppisiä mökkejä koskevaa selvitystä. Kuivanapitolämmitys on perinteistä peruslämpöä energiatehokkaampi tapa huolehtia mökin kosteusteknisestä toiminnasta. Koska kuivanapitolämmityksessa sisälämpötila menee pakkasen puolelle, on sen edellytyksenä, ettei mökissä ole vesikalusteita tai että ne tyhjennetään talveksi.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Miksi sähkön siirrosta pitää maksaa kuitenkin täysi hinta, vaikka sähköä kuluu mökillä tosi vähän? Nyt mökin sähkölaskusta suurin osa on pelkkää siirtomaksua.

Olen lukenut, että hybridi- tai sähköauton lataaminen omasta tavallisesta pistorasiasta on turvallisuusriski ja pitäisi hankkia kotiin oikea latauslaite. Miksi tuo tavallisesta pistorasiasta lataaminen on riskialtista?

Miksi metsässä olevien sähkölinjojen vierimetsää ei ole jo aiemmin raivattu niin puhtaaksi ja niin leveältä alueelta, että puita ei pääse kaatumaan sähkölinjoille?

Koko keittiön sähköistys on 10 ampeerin sulakkeen päässä. Mitä laitteita voin käyttää yhtä aikaa? Voiko kuorman laskea jotenkin yksinkertaisesti itse? Miten?

Ostin verkkokaupasta vahingossa kahvinkeittimen, jossa on vääränlainen pistoke. Voinko vaihtaa sen itse suomalaisiin pistorasioihin sopivaksi?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi