Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 16.5.2019

Meitä sähkölämmittäjiä kovasti syyllistetään energiantuhlauksesta ja autopuolella kovasti kannustetaan sähköautoilun suuntaan. Syntyykö se sähköautoissa käytettävä sähkö jossain täysin maailman energiavaroja kuluttamatta itsestään niin, että maapallo ilmakehineen ei lämpene, vai mikä tässä on juju?

Kokonaisuuden kannalta sekä sähkölämmitteisen omakotitalon että sähköauton käyttämä sähkö tulee samasta lähteestä ja sähkönkäytön todelliset päästöt riippuvat kunkin maan sähköntuotantorakenteesta.  Esimerkiksi Suomessa tuotettavasta sähköstä 79 % oli Energiateollisuuden Energiavuosi 2018 – Sähkö -julkaisun mukaan tuotettu hiilidioksidineutraalisti (ei sisällä tuontisähköä).

Oman kotinsa sähkön, samoin kuin sähköauton lataamiseen tarvittavan sähkön, voi kuitenkin varsin kätevästi ja pienellä lisäkustannuksella hankkia täysin päästöttömästi siirtymällä GO-alkuperämerkityn sähkön käyttäjäksi.

Lisää luettavaa

Mikä selittää sen, että esim. ulkona olevissa jakokaapeissa (sähkö on äänetön) kuuluu ”humisevaa” ääntä, myös voimalinjojen alla?

Milloin omakotitalon sähkökeskus pitää vaihtaa. Pitääkö tolppasulakkeet joskus vaihtaa modernimpiin?

Irrotan kahvinkeittimen, vedenkeittimen, laturit yms. pois seinästä, kun lähden pois kotoa. Mieheni mielestä pistoke ja reiät väljentyvät ja menevät huonoiksi. Kuinka asia on? En temmo väkivallalla, vaan pidän seinärasiasta kiinni ja otan johdon rauhallisesti irti.

Kuinka paljon sähköä kuluu, kun televisio on päällä koko päivän joka päivä? Vaikuttaako ruudun koko?

Keittiön välitilan led-valokiskossa on himmennin. Himmennintä käytettäessä muuntaja vinkuu voimakkaasti. Onko se turvallisuusriski? Mitä tuolle voisi tehdä?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi