Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 31.7.2019

Säilö kesän maut talteen ja mausta itse omat viinietikat – katso reseptit

Maustettuja viinietikoita voi tehdä helposti kotona ja palata kesän makumuistoihin aina uudelleen.

Maustettuja viinietikoita voi tehdä helposti kotona ja palata kesän makumuistoihin aina uudelleen käyttämällä niitä vaikkapa salaatinkastikkeissa. Käytä makuina marjoja, yrttejä, mausteita tai mitä mieleen juolahtaa. Maut voi valita itse ja kokeilla eksoottisempiakin makuyhdisteitä. Pohjaksi sopivat valkoviini-, omenaviini- tai vaikka balsamiviinietikka. Astioina voit uusiokäyttää kauniit lasipullot ja purnukat, ja ylimääräiset voit viedä vaikkapa tuliaisiksi. Näillä ohjeilla pääset alkuun.

Sitrus-timjamiviinietikka

Sujauta pulloon muutama paksu sitruunan ja limen kuorisuikale sekä pari timjaminoksaa. Kuumenna viinietikka ja täytä pullo kuumalla etikalla. Myös basilika sopii sitrusetikan mausteeksi.

Vadelma-rosmariiniviinietikka

Laita pulloon tuoreita tai pakastevadelmia, hieman hunajaa ja rosmariininoksa. Kuumenna vaalea balsamiviinietikka ja täytä pullo etikalla.

Chili-inkivääri-valkosipuliviinietikka

Pujota pulloon halkaistu kokonainen tai puolikas chilipaprika, inkiväärinpalasia ja kuorittuja valkosipulinkynsiä. Kuumenna valko- tai omenaviinietikka ja täytä pullo.

Anna maustetun viinietikan tekeytyä huoneenlämmössä viikon verran välillä sekoitellen. Siivilöi vaikkapa kahvinsuodattimessa ja pullota viinietikka uudelleen. Sujauta koristeeksi muutama mausteaine. Käytä valko- tai omenaviinietikan tapaan salaatinkastikkeissa. Esim. vadelmaviinietikka sopii erityisen hyvin salaatteihin, joissa on grillattua halloumia ja hedelmiä tai marjoja.

Tuliko karviaisista kunnon sato?

Viinietikka karviaismarjoista

  • (punaisia) karviaisia
  • valkoviinietikkaa
  • (sokeria)

Lado marjat lasipurkkiin. Voit hieman rikkoa niiden pintaa vaikka haarukalla, sillä paksukuorinen marja ei luovuta makuaan niin helposti kuin ohutkuorinen.

Kaada valkoviinietikkaa purkkiin niin paljon, että marjat peittyvät. Voit halutessasi lisätä purkkiin 1–2 rkl sokeria.

Nosta purkki valoisaan paikkaan ja anna tekeytyä vähintään viikon verran. Siivilöi etikka kahvinsuodattimessa suodatinpaperin läpi ja pullota.

Käytä karviaisviinietikkaa salaatinkastikkeissa valkoviinietikan tapaan. Erityisen hyvää se on salaateissa, joissa on riistaa, ankkaa tai hanhea.

Kokeile myös yhdistelmiä:

  • punaherukka ja sitruuna- tai kanelibasilika
  • mustaherukka ja minttu
  • mansikka ja basilika
  • mustikka ja inkivääri

Reseptit: idealista.fi, kodinkuvalehti.fi

Lisää luettavaa

Näin säilytät kalaa – kala on herkästi pilaantuva elintarvike, ole tarkkana lämpötiloissa

Lisää virtaa! Näin valitset sinulle sopivan varavirtalähteen

Kotimainen luonnonkala korvaa tonnikalan

Äänikirja imurointiin, e-kirja lounastauolle – kirjoista on entistä enemmän iloa

Vietä tunnelmallinen teehetki ja nauti aromeista – hauduta tee oikein

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi