Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Loisteputket ledeiksi – katso tästä, mitä pitää ottaa vaihdossa huomioon

Led-valoputket eivät sovi ihan jokaiseen vanhaan valaisimeen. Tutustu ohjeisiin, niin saat valaistuksen kerralla kuntoon.

Led-valoputkilla on monta etua verrattuna loisteputkiin. Ne ovat ympäristöystävällisempiä, pitkäikäisempiä, energiapihejä ja turvallisia, ja niitä on moneen käyttötarkoitukseen.

Vanhan loisteputkivalaisimen modernisointi led-aikaan käy parhaimmillaan helposti. Loisteputki vain kierretään irti ja tilalle laitetaan led-putki. Lisäksi pitää vaihtaa sytytin, joka seuraa led-valoputken mukana. Tuotteen ohjeita noudattaen työn saa tehdä itse.

Uusi sytytin – käytännössä oikosulkupala – tarvitaan, koska led toimii toisin kuin loisteputki. Loisteputkessa on kaasua, jonka sytyttää sähköpurkaus. Virran määrää rajoittaa valaisimeen rakennettu magneettinen kuristin. Kuristin saa jäädä, vaikka sitä ei enää tarvita, mutta vanha sytytin ei.

Tarkasti ottaen kuristinkin kannattaisi poistaa, jos halutaan vähentää valaisimen tehohäviöitä ja kohentaa paloturvallisuutta. Tämän saa kuitenkin tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Tarkkuutta valintaan

Kahden loisteputken valaisimissa muutos ei ole yhtä vaivaton. Niissä loisteputket on usein kytketty sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein. Kytkentä olisi muutettava rinnankytkennäksi, mutta työn saa tehdä vain ammattilainen.

Jos jo vaihdoit ledit tällaiseen valaisimeen, huomaat ongelman siitä, että toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen. Tällöin on järkevintä vaihtaa koko valaisin uuteen.

Uusimmissa loisteputkivalaisimissa on lisäksi elektroniikkaa, kuten elektroninen sytytys, jonka kanssa tavallinen led-valoputki ei toimi. Markkinoille on kuitenkin jo tullut led-putkia, jotka sopivat tällaisiinkin valaisimiin – lampun valinnassa tulee siis olla tarkka.

Viihtyisyys huomioon

Sitten onkin aika marssia kauppaan tutkimaan led-valoputkien myyntipakkauksia. Niistä tarkistetaan tuotteen käypäisyys omaan valaisimeen, putken oikea pituus, sopiva valoteho ja omaa silmää miellyttävä valon värilämpötila.

Ennen lamppuja vertailtiin wattien perusteella. Watit kertovat kuitenkin vain lampun sähkönkulutuksesta. Luumenit sen sijaan kertovat, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Noin 800 luumenin led vastaa valoteholtaan 60 watin hehkulamppua. Led-putkista saa tyypillisesti valoa 3 000–4 000 luumenin verran.

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Korkean K-arvon valon aistimme sinertävänä ja kylmänä, matalan lämpimänä. Jos huoneessa käytetään myös muita valonlähteitä, led-putkien värilämpötila kannattaa sovittaa yhteen niiden kanssa. Jos haluat kotiin päivänvaloa, valitse 5 000–6 500 kelvinin led.

Lähteet: Tukes, lamppu- ja valaisinvalmistajat, kuva: Airam

3 kommenttia

Janne Kervinen 17.1.2020 klo 13:06

Valaisimeen kohdistuva muutostyö tarkoittaa että muutoksen tekijästä tulee valaisinvalmistaja, ja tarkasteltaessa lainsäädäntöä siirtää tiettyjä vastuita ja velvotteita muutoksen tekijälle, eli urakoitsijalle, jolla on riittävä pätevyys tehdä muutos. Itse en urakoitsijana ottaisi vastuuta tällaisesta työstä vaan ehdottaisin valaisimien vaihtoa.

Markku Koort 17.1.2020 klo 19:46

”Led-putkista saa tyypillisesti valoa 3000-4000 lumenin verran” ?

Esa Pallas 18.1.2020 klo 07:18

Jutussa ei puhuta hinnasta mitään eli led putken hinta on moinkertainen loisteputkeen verrattuna ja jos vielä tarvitaan sähkömies putķen asentamiseen sekin maksaa. Eli säästöä ei taida paljon tulla…

Lisää luettavaa

Milloin ja miten sähköasennukset pitää uusia? – Kokemuksia kerrostaloremontista

Akkukäyttöiset laitteet toimivat pakkasellakin – näin hoidat akkua talvella

Puulämmityksen päästöt pienemmiksi helpoilla valinnoilla

Vinkkejä kestävämpään joulunviettoon – näin säästät helposti energiaa

Itse tehtyä sinappia joulupöytään – kokeile mausteeksi mangoa tai puolukkaa

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi