Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Kuivaamalla saat sadon talteen pienellä energialla – yrtit kuivuvat jo huoneenlämmössä

Yrtit kuivuvat huoneenlämmössä

Parhaiten kuivaaminen onnistuu erityisessä kasvikuivurissa, mutta kuivaamisen voi tehdä muuallakin. Kaikkein energiatehokkainta se on ulkoilmassa tai sisällä normaalissa huoneenlämmössä.

Kuivaaminen sopii erityisesti mustikalle, mutta myös muille pienehköille, kuivempimaltoisille marjoille, kuten variksen- ja pihlajanmarjalle. Yrtit, sienet ja omenatkin voi kuivata talven varalle.  Ulkoilmassa kuivaaminen onnistuu parhaiten alkukesästä, jolloin ilmankosteus on pienimmillään.

Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin, sillä niiden kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30 asteen. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki. Sisätiloissa, joissa on lämmintä ja kuivaa sekä hyvä ilmanvaihto, voi kuivata yrttien lisäksi ohutmaltoisia sieniä tai vaikkapa omenia.

Hyödynnä kodin lämmönlähteet

Monissa kodeissa on lämmönlähteitä, joiden läheisyyttä kannattaa käyttää kuivauksessa hyödyksi. Tällaisia paikkoja ovat lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys.  Saunan jälkilämmössä tai ilmalämpöpumpun puhallusilmassa voi saada hyviä tuloksia aikaan. Kuivattavat tuotteet levitetään ritilöitten päälle. Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma on pölytöntä ja kiertää hyvin.

Näin kuivaat sieniä

  • Kerää sienet kuivalla säällä ja perkaa ne. Älä huuhtele tai liota sieniä.
  • Viipaloi sienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pienikokoiset, ohutmaltoiset sienet voivat olla kokonaisinakin, suuremmat on hyvä repiä kahtia.
  • Levitä sienet tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi kuivausritilälle. Pane ritilä kuivuriin tai lämmönlähteen yläpuolelle. Sienien kuivauslämmön tulisi pysyä koko kuivauksen ajan mahdollisimman tasaisena. Ritilöiden paikkaa ei pidä vaihdella. Sienet ovat tarpeeksi kuivia kun ne taitettaessa murtuvat (kosteutta jäljellä alle 12 %). Sopiva kuivauslämpötila on 35–40 astetta.
  • Pakkaa sienet puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Merkitse pakkaukseen sienilaji ja pakkauspäivä. Säilytä sienet pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Kuivatut sienet säilyvät käyttökelpoisina useita vuosia.

Omenasato talteen

  • Kotimaiset omenat kuivataan kuorineen. Huuhdo omenat, poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat terävällä veitsellä noin 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  • Paras tulos saadaan kasvikuivureissa. Kuivauslämpö saa olla enintään 50 astetta. Kuivaaminen onnistuu huoneenlämmössäkin, mutta kestää 3 – 4 päivää. Omenarenkaat kuivuvat ilmavasti pyykinkuivaustelineen varsiin pujoteltuina. Omenat ovat kuivia, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Nyt on aika pyykätä pyykkikone ja tiskata tiskari – lue kodinkoneiden siivousohjeet tästä

Pakoon paahteelta – kodin viilentämiseen helteellä on useita keinoja

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilennyslaite – se on myös yllättävän energiatehokas

Kuusi kysymystä ilmanvaihdosta – perustietoa ja vinkkejä parempaan ilmanvaihtoon

Pelasta maailma helposti keittiössä – näillä vinkeillä pääset eroon hävikkiruoasta

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi