Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 12.2.2020

KSOY Oma aurinko tuottaa sähköä omiinkin tarpeisiin

Suutarin lapsella ei ole kenkiä -sanonta pitää huonosti paikkansa Kymenlaakson Sähkön ja aurinkosähkötuotannon suhteen.

Kymenlaakson Sähkölle hankittiin oma aurinkosähköjärjestelmä Elimäen toimipisteeseen jo syksyllä 2013. Kiinteistön varastohallin katolle asennettiin 40 aurinkopaneelista koostuva noin 10 kilowatin laitteisto. Järjestelmän arvioitiin tuottavan sähköä 8 000–9 000 kWh vuodessa, mikä vastasi tuolloin noin neljän kerrostalokaksion sähkönkulutusta. Oman järjestelmän avulla oli tavoitteena kerätä käyttäjäkokemusta, jota voidaan hyödyntää jatkossa mm. myynnissä ja asiakaspalvelussa.

Paneelien tuotto ylittänyt odotukset

Kehityspäällikkö Heikki Rantula kertoo, että paneelien tuotto on ollut odotuksia suurempi. Järjestelmä on tuottanut parhaimmillaan yli 9 300 kWh vuodessa, vaikka paneelien paikka ei ole täysin optimaalinen. Keskimääräinen vuosituotto on ollut 8 850–9 380 kWh. Paras vuosituotto saatiin 2018 eli viisi vuotta järjestelmän asennuksen jälkeen.

Rantula kertoo, että paneelit ovat olleet täysin huoltovapaat ja niissä ei kuuden käyttövuoden jälkeen ole edelleenkään mitään vikoja. Invertteri vaihdettiin kesällä 2019 uuteen modernimpaan versioon.

Laskennallisesti paras tuottokuukausi pitäisi olla kesäkuu, mutta tilastojen mukaan se on Elimäellä pääsääntöisesti ollut toukokuu tai elokuu. Paras kuukausituotto on vuoden 2018 toukokuulta 1 860 kWh. Kaikki tuotanto hyödynnetään omassa sähkönkulutuksessa.

Kymenlaakson Sähkö on myynyt aurinkosähköjärjestelmiä vuodesta 2017. Kokemukset omasta Elimäen järjestelmästä ovat olleet erittäin hyviä. Paneelien hinnat ovat laskeneet, joten vastaavalla investoinnilla saataisiin tällä hetkellä huomattavasti suurempi järjestelmä. Kymenlaakson Sähköverkkoon on liitetty jo yli 700 pientuontantokohdetta.

Kotkan toimistolla myyntipäälliköt Minna Vuorinen ja Kari Halonen sekä kehityspäällikkö Heikki Rantula keskustelivat energia-asioista Kauriskiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan Risto Kauppilan kanssa.

Kotkankadulla 116 paneelin aurinkovoimala

KSOY on Kotkan toimipisteessään Kauriskiinteistöt Oy:n vuokralaisena. Kauriskiinteistöt Oy teki investoinnin uusiutuvaan energiaan ja aurinkosähköjärjestelmään kesällä 2019, kun Kotkankadun kiinteistön katolle asennettiin 116 mustaa, 300 watin tehoista paneelia. Järjestelmän tuotto-odotus on noin 29 700 kWh vuodessa.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppila kertoo, että vahva kiinnostus uusia energiamuotoja kohtaan ja myös yrityksen saama energiatuki kannustivat tekemään investoinnin. Kauppila toivookin, että energiatukiratkaisut kehittyisivät positiiviseen suuntaan valtion taholla, sillä tuki varmasti edistäisi isojen aurinkovoimaloiden syntyä. Tämä puolestaan auttaisi ilmastotavoitteiden toteutumista. Kauppila uskoo myös, että Kotkankadun investoinnista on molemminpuolista hyötyä niin kiinteistönomistajalle kuin vuokralaisellekin myös imagomielessä. 

Suunnittelu ja kartoitus oleellisia

Aurinkosähköprojekti suunnitteluineen ja asennuksineen sujui Kauppilan mielestä erittäin hyvin, kun kaikki askelmerkit saatiin kohdalleen. Investointia harkitseville hänelle on kaksi neuvoa: käytä aikaa ja panosta hyvään ennakkosuunnitteluun sekä asiantuntijan kanssa toteutettavaan kartoituskäyntiin. Kotkan kiinteistön osalta kartoituksessa päädyttiin poistamaan suunnitelmasta muutama paneeli, joiden kautta itse asiassa ei olisi tullut juurikaan tuottoa. Paneelien poistaminen ei siis vaikuttanut järjestelmän teho-odotuksiin, mutta hintaan kylläkin. Myös turvallisuusasiat pitää muistaa huomioida: esimerkiksi lumiesteiden toiminta saattaa muuttua, jos katolle asennetaan paneelit. Kotkan kiinteistössä lumiesteiden toimivuuden vuoksi tehtiin kartoituskäynnin jälkeen muutoksia paneelien sijaintipaikkoihin.

Paneelien käyttöikä on noin 30 vuotta ja takaisinmaksuaika tässä investoinnissa on arvioitu olevan noin 8 vuotta. Nykyisillä sähkön hinnoilla tuotantohyöty on noin 3 000–4 000 euroa vuodessa. Kaikki paneelien kautta saatava tuotto hyödynnetään kiinteistön omaan sähkönkulutukseen.

Uudisraivaajia tarvitaan

– Olen aina toiminut pioneerina uusissa asioissa. Se on minusta välttämätöntä minkä tahansa uuden innovaation kohdalla: uudisraivaajia tarvitaan, jotta uusi toimiala kehittyy. En olisi itsekään 15 vuotta sitten uskonut, että Suomessa tuotetaan auringosta sähköä myös omakotitaloihin. Kun hinnat ja tukirakenteet kohtaisivat vielä nykyistä paremmin, olisi aurinkosähkö todella kannattava investointi monelle yritykselle ja yksityiselle ja auttaisi ilmastomuutoksen torjunnassa, toteaa Kauppila.

Risto Kauppila odottaa nyt kokemuksia ensimmäisestä aurinkosähköjärjestelmästä ja tekee sen jälkeen päätöksiä jatkoinvestoinneista muihin kohteisiin. Aurinkosähkön tuotantoa ja tuottoa on helppo seurata sovelluksesta, joka toimii sekä mobiili- että selainkäytössä.

Aurinkosähköjärjestelmä juuri sinulle!

Onko suunnitelmissasi ryhtyä tuottamaan omaa energiaa auringosta? Etsitkö tuttua ja luotettavaa kumppania?

KSOY Oma aurinko -aurinkosähköjärjestelmän avulla oman sähköntuotannon aloittaminen on vaivatonta. Etsitpä aurinkosähköjärjestelmää kotitalouteen, yritykselle tai maatilalle, saat meiltä kaikki omaan sähköntuotantoon tarvittavat palvelut yhdessä paketissa. Selvitä aurinkosähkölaskurilla, minkä kokoinen järjestelmä sopii sinun kohteeseesi tai kysy hinta-arvio juuri sinulle sopivasta paketista.

Kaikissa kysymyksissäsi voit ottaa yhteyttä asiantuntijaamme:
omaaurinko@ksoy.fi 
tai 05 7780 500.

Lisää luettavaa

Kivelän navetta

Onnellisten lehmien navetta – edistyksellistä tilanpitoa ja vakaahintaista sähköä

Tienpitäjä tarvitsee edullista sähköä ilman riskejä

KSOY yritysmyynti

Sähkönhankinta yrityksille on pitkälle räätälöityä palvelua

Palvelut toimivat ja etätyöt sujuvat korona-aikana KSOY:ssä

Käyttökeskus siirtyi nopeasti, tehokkaasti ja luotettavasti etätyöskentelymalliin

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi