Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 21.11.2018

Lokki, joka luulee olevansa kotka – Kotkan Höyrypanimolla pannaan merellisiä oluita

Tie kiemurtelee Metsolan idyllisen puutaloalueen halki kohti rantaa. Niemen kärjessä eteen avautuu huikaisevan merinäköalan lisäksi vuonna 1894 rakennetut, nyttemmin suojellut Höyrypanimon upeat rakennukset ja historiallinen miljöö. Kotkan Höyrypanimossa valmistettiin olutta vuosisadan vaihteesta aina 60-luvulle saakka, joten panimotoiminnalla on täällä pitkät perinteet. Nyt, yli 50 vuoden jälkeen, oluenvalmistus on täällä taas vahvasti käynnissä.

Tuotantotila hohtaa puhtauttaan. Kotka Steam Brewery Oy:n toimitusjohtaja Kari-Jukka Koivistoinen esittelee kiiltäviä käymistankkeja.

– Yritys perustettiin viime vuoden marraskuussa. Tuotanto alkoi Höyrypanimolla viime keväänä, toukokuussa. Toukokuusta lähtien täällä on tuotettu olutta noin 30 000 litraa. Se tekee vuosituotannoksi noin 60 000 litraa, laskeskelee Koivistoinen.

Oluen valmistuksessa käytetyt välineet ovat vuosien saatossa uudistuneet. Kari-Jukka Koivistoinen (vas.) ja Matias Puranen kannattelevat alkuperäistä Kotkan Höyrypanimon kalustoon kuulunutta oluttynnyriä vuodelta 1934.

Viime kesä oli oluenpanijoiden kannalta hieno, ja kotkalaisolutta on mennyt hyvin kaupaksi. Mikä tekee tästä oluesta ainutlaatuisen? – Maku, vastaa Koivistoinen empimättä. – Olut on raikasta ja helppoa juotavaa, helposti lähestyttävää ja maistuu myös alaan vihkiytymättömälle.

– Oluiden ydinvalikoima perustuu belgialaiseen hiivakantaan. Pintahiivaoluissa maku on hieman hedelmäinen ja mausteinen, tarkentaa Matias Puranen, toinen Kotka Steam Brewery Oy:n panimoyrittäjistä.

Höyrypanimolla ollaan tarkkoja niin hygieniasta, mausta kuin raaka-aineiden laadustakin. Vesi aktiivihiilisuodatetaan vesijohtovedestä. Maltaista käytössä ovat ohra- ja vehnämallas, humala tuo olueeseen aromia. Mausteeksi lisätään myös mm. inkivääriä. Tuotteiden kehitykseen on panostettu kymmeniä vuosia.

Ympäristöasiat tärkeitä oluen valmistuksessa

Olut valmistuu vihreän sähkön voimalla. On tärkeää, että energia on tuotettu uusiutuvilla energiavaroilla.

– Ympäristön huomioonottaminen on itsestäänselvyys ja tärkeä asia koko toiminnassa. Rakennuksessa on kaukolämpö ja sähkö on vihreää. Lamput on vaihdettu ledeiksi. Pesuaineiden ja kemikaalien kanssa ollaan tarkkana. Turhaan ei läträtä, ja puhdistuksessa toimii hyvin myös kuuma höyry. Oluet toimitetaan perille kaasuautolla, ja pakkauksena ovat kierrätettävät tölkit, joista tosin vielä ei saa panttia, kertoo Koivistoinen.

Höyrypanimossa tuotetaan nyt raikkaita ja merellisiä lager- ja ale-oluita. Uusin tulokas olutvalikoimaan on tumma portteri, Bird Porter.

Olutta joulupöytään

Keväästä lähtien panimolla on valmistettu seitsemää eri olutlaatua, ja valikoimaan on vakiintunut 4–5 parasta. Tuotekehitystä tehdään pienessä, 10 litran vetoisessa mäskäyskattilassa, jossa on hyvä sovitella keskenään eri makuja ja reseptejä.

Miten maut soveltuvat joulupöytään? – Tumma portteri on olutsarjan uusin tulokas. Se on vasta tullut markkinoille ja sopii joulukinkun kanssa hyvin. Ensimmäinen oluemme on edelleen suosituin eli belgialaistyylinen Skippers Ale. Skippers Ginger on sama olut lisättynä inkiväärillä. Molemmat sopivat hyvin kalaruokien kanssa. Albatrossi Ipa on white Ipaa, ja sen ottaisin kaveriksi joulusaunaan, kertoo Puranen.

Joulutunnelmaan ja oluen makuun pääsee Höyrypanimon joulumarkkinoilla 15.–16.12. Kotka Steam Breweryn uudistettu panimomyymälä on silloin auki, kuten myös joka perjantai klo 11–17.

– Myymälän ovessa on soittokello, jota voi soitella muinakin aikoina. Avaamme kyllä, jos vain olemme paikalla ja pääsemme ovelle, kannustaa Koivistoinen.

Panimon ilme kertoo merestä ja kotkalaisille tärkeistä asioista

Kotka Steam Breweryn tuotteissa esittäytyy merilintujen parvi. Yritystunnuksena on lokki, joka tarinan mukaan luulee olevansa kotka. Lokkia voi kutsua myös tuttavallisemmin Heiskaseksi. Nimi valikoitui yleisöäänestyksen tuloksena. Heiskanen esiintyy etiketeissä aina olueeseen sopivalla tavalla, onpa saanut kaverikseen myös albatrossin. Junnu Vainion henki elää täälläkin.

Kotka Steam Brewery ei ole hetken päähänpisto. Idea pienpanimon perustamisesta on muhinut kotkalaisella yrittäjäkaksikolla jo pitkään, ja vaikutteita ja taitoa on kerätty vuosia. Puranen on kehitellyt ja valmistanut oluita kotonaan jo kymmenen vuoden ajan. Koivistoinen sai oluenteon kipinän Mustialassa valmistuessaan panimomestariksi 1996. Tosin kiinnostusta olueeseen oli jo paljon sitä ennen. Tarina kertoo, että ollessaan muutaman vuoden ikäinen, hän pyysi isältään pikkulusikalla maistiaisen silloisen Kotkan Höyrypanimon valmistamasta Ukko-oluesta. Ehkäpä siitä jäi itämään ajatus tehdä tästä oluesta vielä parempaa.

Lisää luettavaa

Kivelän navetta

Onnellisten lehmien navetta – edistyksellistä tilanpitoa ja vakaahintaista sähköä

Tienpitäjä tarvitsee edullista sähköä ilman riskejä

KSOY yritysmyynti

Sähkönhankinta yrityksille on pitkälle räätälöityä palvelua

Palvelut toimivat ja etätyöt sujuvat korona-aikana KSOY:ssä

Käyttökeskus siirtyi nopeasti, tehokkaasti ja luotettavasti etätyöskentelymalliin

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi