Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 22.8.2019

Koko keittiön sähköistys on 10 ampeerin sulakkeen päässä. Mitä laitteita voin käyttää yhtä aikaa? Voiko kuorman laskea jotenkin yksinkertaisesti itse? Miten?

Sähköteho P, jonka yksikkö on W eli watti lasketaan yksinkertaistettuna virta (I) x jännite (U). Virran yksikkö on ampeeri ja jännitteen yksikkö voltti. Jännite on suomessa 230 V, jolloin 10 ampeerin sulakkeen perään voidaan laittaa 2 300 wattia kuormaa. Sulake kestää hetkellisesti nimellistään suurempaa virtaa, mutta esimerkiksi kahvinkeitin/vedenkeitin/-mikro -yhdistelmä saman sulakkeen perässä johtaa liki poikkeuksetta sulakkeen paloon tai automaattisulakkeen laukeamiseen. Laitteiden tehot on ilmoitettu niiden arvokilvissä.

Maallikolla ampeerit heittävät helposti volttia, joten jos sulakkeet eivät tahdo kestää, kannattaa paikalle kutsua sähköalan ammattilainen.

Lisää luettavaa

Mitä autioituneen talon sähköliittymälle voit tehdä?

Mikä on hyvä peruslämpötila (sähköllä) tavikauden asumattomana olevalle pienelle mökille (ei käydä ollenkaan puoleen vuoteen) ajatellen rakenteita ja sähkölaitteita, vesijohtoja ja WC-tä? Nyt olen pitänyt n. +7 astetta. Taloudellisesti ja ekologisesti ajatellen. Rakennettu 1965 ja vankkaa tekoa, puinen.

Miten puhdistan jatkojohdot ja kuinka kauan niitä on turvallista käyttää?

Kuinka paljon mikroaaltouuni kuluttaa verrattuna uuniin. Meillä mikroaaltouunia käytetään paljon. Kummalla tavalla ruoan lämmitys olisi energiaystävällisempää?

Miten lintujen karkotus sähkölangoilta onnistuu? Onko selvää näyttöä lankoihin ripustettavien pallojen tai viirien vaikutuksesta verrattuna samalla alueella aikaisempaan tilanteeseen?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi