Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Lukijat kysyvät 22.8.2019

Koko keittiön sähköistys on 10 ampeerin sulakkeen päässä. Mitä laitteita voin käyttää yhtä aikaa? Voiko kuorman laskea jotenkin yksinkertaisesti itse? Miten?

Sähköteho P, jonka yksikkö on W eli watti lasketaan yksinkertaistettuna virta (I) x jännite (U). Virran yksikkö on ampeeri ja jännitteen yksikkö voltti. Jännite on suomessa 230 V, jolloin 10 ampeerin sulakkeen perään voidaan laittaa 2 300 wattia kuormaa. Sulake kestää hetkellisesti nimellistään suurempaa virtaa, mutta esimerkiksi kahvinkeitin/vedenkeitin/-mikro -yhdistelmä saman sulakkeen perässä johtaa liki poikkeuksetta sulakkeen paloon tai automaattisulakkeen laukeamiseen. Laitteiden tehot on ilmoitettu niiden arvokilvissä.

Maallikolla ampeerit heittävät helposti volttia, joten jos sulakkeet eivät tahdo kestää, kannattaa paikalle kutsua sähköalan ammattilainen.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Ostin verkkokaupasta vahingossa kahvinkeittimen, jossa on vääränlainen pistoke. Voinko vaihtaa sen itse suomalaisiin pistorasioihin sopivaksi?

Ulkona tunnelmavalona käytettävässä lamppusarjassa on pienet hehkulamput, joista yksi on palanut. Voinko laittaa tilalle ledin vai pitääkö valosarjan kaikki lamput vaihtaa ledeiksi kerralla?

Viritin ulos tunnelmavalaistusta ja oli pakko käyttää jatkojohtoa. Pitääkö johtojen liitoskohta suojata jotenkin vai voiko sen jättää sateeseen sellaisenaan? Jos on suojattava, niin miten?

Voiko kesämökille jättää ilmalämpöpumpun yksikseen pitämään peruslämpöä yllä? Onko haitallista, jos se on toiminnassa kovien pakkasten aikana?

Paljonko Suomessa on tuulivoimaa tällä hetkellä?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi