Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Kotona 1.1.2018

Hanki polttopuut helposti netistä – MottiNetti on polttopuukauppa, joka on aina avoinna

Helpoin tapa hankkia polttopuut - mottinetti.fi

Olisi mukava raapaista tuli takkaan. Vasta eteisessä puunkantokori kädessä muistuu mieleen harmillinen asia. Puut ovat lopussa. Eipä ole tullut hoidettua asiaa vieläkään kuntoon. Onneksi on polttopuukauppa, joka on aina avoinna: MottiNetti.

Tähän polttopuukauppaan pääsee omalla tietokoneella, tabletilla tai vaikka äly­puhelimella. Ovi aukeaa osoitteessa ­mottinetti.fi. Sit­ten kaupantekoon. Valitsen sivulta alueen ja oman paikkakunnan, ja eteen listautuvat kaikki polttopuiden myyjät, jotka minulle haluavat puuta myydä. Sitten vielä valitsen puulajin, klapin pituuden ja toimitustavan ja pääsen vertailemaan hintoja. Tilauksen pääsen teke­mään tilauslomakkeella, sähköpostilla tai puhelimella. Muutamassa minuutissa talven polttopuut on hankittu.

Hyödyllistä tietoa

Polttopuiden tilaamisen jälkeen jään sivulle tutustumaan tähän lämpimään aiheeseen tarkemmin. MottiNetissä on tietoa polttopuusta, puulla lämmittämisestä, kuivatuksesta ja vaikkapa oikeanlaisen pinon tekemisestä. Polttopuut voi ostaa myös tuoreena, jolloin puun kuivattamiseen liittyvä tieto on tarpeen. Tässä ohjeistetaan kädestä pitäen, miten oikeanlainen pino tehdään. Entä mikä olikaan pinokuutio, mikä heittokuutio ja mikä irtokuutio. Mittayksiköiden selitykset auttavat puiden ostajaa.

Erityisesti ilahduttaa puuenergialaskuri, jonka avulla voi laskea, paljonko säästää energiaa puuta polttamalla. Pientaloissa käytetään polttopuuta vuodessa keskimäärin 6 pinokuutiometriä. Jos tulisijana on uusi varaava takka tai leivinuuni ja poltettava puu koivua, tuotetaan laskurin mukaan energiaa 7 524 kWh. Sähkön keskihinnan*) mukaan laskettuna säästyisi näin lämmityskuluja yhteensä lähes 900 euroa. 

Entä varastointi?

Ohjeissa lukee, että polttopuiden varastoinnissa on tärkeintä, että puut pysyvät kuivina. Kosteus vaikuttaakin olennaisesti lämpöarvoon sekä myös palamiseen tulisijassa. Sopivin polttopuun kosteus on 15–20 %. Mitä kuivempaa puu on, sitä suurempi on sen lämpöarvo. Jos poltetaan 10 kg koivua, jonka kosteus on 20 % tai samankokoinen erä, jonka kosteus on 40 %, on kuivemman puuerän energiasisältö noin 30 % korkeampi. Kaatotuoreen puun kosteus on yleensä 45–55 %. Normaalina keväänä ja kesänä hyvin pinottu ja peitelty puu kuivaa jo tulevaksi talveksi 20 prosentin tavoitekosteuteen.

Energiatehokasta puulämmitystä

Puulämmitys tuo kotiin tunnelmaa ja suloista lämpöä. Takassa loimuava tuli on kodikkuutta parhaimmillaan eikä elävää tulta kyllästy katselemaan. Puulämmitys on energiatehokas lämmitysmuoto, joka säästää sekä ympäristöä ja kukkaroa. Entä se oikea sytytystapa? MottiNetin ohjeiden mukaan polttopuut asetellaan uuniin ilmavasti ja puut sytytetään päältä. Näin pyrolyysikaasujen vapautuminen on hallittua ja palamisilman määrä riittävä. Kun puut palavat hyvin, päästöt jäävät minimiin ja niistä vapautuu enemmän lämpöenergiaa. 

*) Energiavirasto, sähkön kokonaishinta sähkölämmitystalouksissa keskimäärin 11,93 snt. Lähde: mottinetti.fi, Klapia liiteriin, VTT

 

Ota puulämmityksestä enemmän irti

Jotta saat sähkölämmitystalossa puulämmityksestä parhaan hyödyn, säädä termostaatti riittävän alas, esim. 19 asteeseen. Näin tulisijasta saatavalle lämmölle on tilaa. Puulämmitys on parhaimmillaan kovimmilla pakkasilla, jolloin ilmalämpöpumpuista ei enää ole apua lämmittämiseen. 

MottiNetin palvelut sinulle tarjoaa Kymenlaakson Sähkö

Mottinetti on sähköinen polttopuupalvelu, joka kokoaa yhteen polttopuun ostajat ja myyjät. MottiNettiä kehittävät ja ylläpitävät Kymppivoima-yhtiöt, joihin myös Kymenlaakson Sähkö kuuluu. Yhteinen intressi on energian säästäminen ja järkevä sähkönkäyttö, johon kuuluu puilla lämmittäminen sähkölämmityksen tukena. MottiNetin ensimmäinen versio julkistettiin jo 1998, ja se on polttopuun kauppapaikkana Suomen vanhin. Vuosittain palvelussa käy yli 75 000 polttopuun tarvitsijaa, ja siinä tehdään noin 500 000 hakua.

Hoida polttopuuasiat helposti kuntoon

Klikkaa itsesi polttopuukauppaan, MottiNettiin.

Lisää luettavaa

Näin säilytät kalaa – kala on herkästi pilaantuva elintarvike, ole tarkkana lämpötiloissa

Lisää virtaa! Näin valitset sinulle sopivan varavirtalähteen

Kotimainen luonnonkala korvaa tonnikalan

Äänikirja imurointiin, e-kirja lounastauolle – kirjoista on entistä enemmän iloa

Vietä tunnelmallinen teehetki ja nauti aromeista – hauduta tee oikein

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi