Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Verkossa 28.11.2018

Käyttökeskuksessa toiminnot hoidetaan rauhallisesti, vaikka syysmyrsky pauhaisi

Käyttökeskus on se paikka, missä tiedetään sähkönjakelun tilanne tarkkaakin tarkemmin. Suurhäiriötilanteessa tapahtumia on koko ajan ja käsissä pitää pysyä useampia lankoja.

Normaaliolosuhteissa käyttökeskuksessa tehdään päivittäin mm. verkon ohjauskytkentöjä ja tilannevalvontaa sekä suunnitellaan ja hallitaan sähköverkon kunnossapitotöitä ja verkon korjaus- ja rakentamistoimenpiteitä. Tapahtumia on päivittäin kymmeniä, ja ne näkyvät joskus asiakkailla mm. suunniteltuina sähköverkon huoltokatkoina. Käyttökeskuksessa työskentelee kaksi operaattoria sekä useita verkon asiantuntijoita oheistehtävissä. Normaalin työajan puitteissa ollaan paikalla valvomossa, mutta päivystys hoituu myös etänä. Verkon valvontaa hoidetaan jatkuvasti 7 päivänä viikossa 24 tuntia päivässä. Suurhäiriötilanteissa käyttökeskus miehitetään ja tilannetta johdetaan käyttökeskuksesta käsin.

Käyttökeskusvastaava Saku Mässeli pitää vaihtelevasta työstään, johon pitkä työkokemus on tuonut ammattitaitoa ja varmuutta.

Käyttökeskuksen näyttöseinä on vaikuttava

Käyttökeskusvastaava Saku Mässeli kertoo, että näytöistä seurataan koko verkkoalueen tilannetta, kuten suunniteltuja huoltokatkoja, sääennusteita, häiriötilannetta ja asiakasrajapinnan sähkönjakelun tilanneviestintää. Järjestelmä hälyttää, kun verkoston suojausautomatiikka on havainnut vian ja sähkönjakelu on keskeytynyt. Automaatio erottaa vikaantuneen verkonosan ja palauttaa sähköt terveisiin osiin itsenäisesti. Erotuksen jälkeen operaattori hälyttää asentajat vikakohteeseen suorittamaan mahdollisia lisärajauksia ja korjaamaan vikaa. Viankorjauksen valmistuttua sähkönjakelu palautetaan kaikille asiakkaille. Kymenlaakson Sähköverkon yhteistyökumppani Elvera vastaa asentajien varallaolosta ja viankorjausvalmiudesta.

Sääennusteet jatkuvassa seurannassa

Käyttökeskuksessa seurataan sääennusteita jatkuvasti. Ilmatieteenlaitoksella on oma tiedotusjärjestelmä, jonka avulla tiedotetaan mahdollisimman hyvissä ajoin ennakkoon myrskyistä ja muista sääilmiöistä, joilla voi olla vaikutusta sähkönjakeluun. Jos myrskytuulet osuvat ennusteen mukaan KSOY:n verkkoalueelle, lisätään varallaolon miehitystä ja päivystysvalmiutta käyttökeskuksessa, asiakaspalvelussa, viestinnässä ja Elveran asentajien osalta.

Asiakaspuhelut eivät nykyisin enää ohjaudu suoraan käyttökeskukseen, mikä on rauhoittanut tilannetta operaattoreiden osalta. Saku Mässelin mukaan suurhäiriötilanteessa pystytään nyt paremmin keskittymään varsinaiseen häiriöiden selvitystyöhön ja vikailmoitusten käsittelyaika on pienentynyt muutoksen myötä. Asiakkaisiin ollaan toki tarpeen tullen yhteydessä myös käyttökeskuksesta suoraan, kun häiriötilanteita hoidetaan. Viestintää hoidetaan tiedottamalla sähkönjakelun tilanteesta median kautta, yhtiön verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Asiakkaat voivat myös tilata palvelun, jolla he saavat runkoverkon sähköhäiriöistä viestin joko tekstiviestillä tai sähköpostiin. Palvelu kertoo sekä äkillisistä sähköhäiriöistä että huoltotöistä johtuvista katkoksista.

Sähkönjakelun ohjaus- ja valvontajärjestelmä hälyttää heti, jos järjestelmä havaitsee vikatilanteita.

Syysmyrskyt ja alkutalven lumisateet usein kiusana

Vuosi 2018 on ollut toistaiseksi rauhallinen. Pahimmat myrskytuulet ovat osuneet kesäkuun kahteen viikonloppuun ja syyskuun alkuun. Tilastojen mukaan syysmyrskyt ja alkutalven lumihäiriöt aiheuttavat eniten ongelmia sähköverkkoon. – Talven kynnyksellä tuleva märkä lumisade on syysmyrskyjen lisäksi yksi haastavimmista olosuhteista ja eniten häiriöitä aiheuttava tilanne, vahvistaa Mässeli. Yksikön päällikkö Harri Nummenpää muistelee viimeistä viittä vuotta ja kertoo, että eniten suurhäiriöitä ovat aiheuttaneet myrskyt Eino, Oskari ja Seija vuonna 2013. – Kolme myrskyä osui kohdalle 2 viikon välein ja aina viikonloppuisin. Vuosina 2015 ja 2016 lumitilanteet aiheuttivat pahoja häiriöitä, ja elokuussa 2017 puhaltanut Kiira-myrsky on KSOY:n alueen pahimpia myrskyjä. Nummenpään mukaan sydäntalvi ja kevät ovat yleensä rauhallista aikaa Kymenlaakson Sähkön verkkoalueen kannalta.

Saku Mässeli sanoo, että operaattorin kannalta myrsky tuo vaihtelua työhön, mutta eipä niitä kukaan toivo. Suurhäiriötilanteissa on oma tunnelmansa ja tilanneseuranta on aktiivista ja jopa hektistä koko ajan. Parasta käyttökeskuksessa työskentelyssä on töiden vaihtelevuus, sanoo Saku Mässeli.

Muista nämä:

  • Ota käyttöösi maksuton palvelumme, jolla saat tietoa sähkökatkosta. Kun sähkönkäyttöpaikkasi on verkkoalueellamme, saat siellä tapahtuvista runkoverkon sähköhäiriöistä tiedon tekstiviestillä suoraan kännykkääsi tai sähköpostiisi. Samalla saat arvion häiriön kestosta ja uuden viestin taas, kun sähköt toimivat. Saat palvelun käyttöösi Online-palvelussa. Häiriötiedotepalvelu koskee runkoverkon häiriöitä. Pienjänniteviat eivät ole häiriötiedotepalvelun piirissä, ja siksi sähkönjakelun häiriö voi jatkua runkoverkon viankorjauksesta huolimatta.
  • Sähkönjakelun tilanneseuranta löytyy aina verkkosivuiltamme: www.ksoy.fi. Seurantakartta toimii reaaliajassa käyttökeskuksemme tilanneseurannan kanssa.
  • Sähköhäiriöistä ja vikapaikoista voit ilmoittaa numeroon 05 7780 222.
  • Sähkölinjoille kaatuneisiin puihin ei tule itse koskea eikä puita tule omatoimisesti ryhtyä poistamaan sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi. Johdoille kallistuneisiin puihin ja lähellä maata roikkuviin johtimiin tulee pitää 20 metrin varoalue.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Asiakkaat kysyvät sähkön siirrosta

Sähkökatkoja vähennetään raivaamalla sähkölinjojen reunoja

Sähköverkon rooli kehityksen mahdollistajana kasvaa

Sää muuttuu talvisin leudommaksi ja kesäisin kuumemmaksi – pitääkö jo varautua tulviin, voimistuviin tuuliin ja sateisiin?

Näin varaudut sähköhäiriöön

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi