Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 16.5.2019

Kaksi tyytyväistä toimitusjohtajaa – toinen siirtyy vapaille ja toinen luottavaisena verkkoyhtiön johtoon

Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja on vaihtunut. Pestiä kahdeksan vuotta hoitanut sähköalan todellinen moniottelija Raimo Härmä jää kesän koittaessa eläkkeelle. Toukokuun alussa tahtipuikon otti tohtoriksi väitellyt diplomi-­insinööri Jouni Pylvänäinen, joka siirtyi Kymenlaaksoon Elenialta Tampereelta.

– Olen tosi tyytyväinen siihen, että saan päättää työurani tässä yhtiössä. Täällä on keskitytty ydintekemiseen ja löydetty nuoria osaajia. Jouni pääsee asiantuntijaorganisaatioon, jota on helppo johtaa, Härmä kehuu.

Pylvänäinen vahvistaa, että Kymenlaakson Sähköverkko on viimeisten 15 vuoden aikana satsannut lujasti sähkön toimitusvarmuuteen. Asia, jossa ei voi koskaan olla liian hyvä, on uuden toimitusjohtajan mielestä asiakkaan huomioiminen.

– Asiakaslähtöisyys on minun agendani. Kaikki uudet ratkaisut pitää pohtia asiakkaan kannalta, kustannustehokkaasti ja liiketoiminnan ehdoilla, Pylvänäinen alleviivaa.

Ja puhelin soi

Raimo Härmän 37-vuotisella sähköuralla asiakaskontakteja riittää. Silloin, kun myrsky on päässyt yllättämään, sähkötön asiakas etsii puhelinnumeroita hyvinkin tarmokkaasti.

– Verkkoyhtiön toimitusjohtaja on henkisesti aina töissä, 24/7. Kun hässäkkä alkaa ja päivystysnumero menee tukkoon, silloin etsitään joku numero. Ja minä olen ajatellut asian niin, että puhelimeen pitää vastata, Härmä sanoo.

Sähköstä on tullut välttämätön osa elämää ja samalla itsestäänselvyys, joka huomataan vasta sen puuttuessa. Silloin jo tieto siitä, ettei asiakas ole ongelmansa kanssa yksin, helpottaa soittajan oloa.

Maakaapeloinnin myötä toimituskatkot vähenevät koko ajan, mutta täysin häiriöttömäksi sähkön jakelua on vaikea saada. Jouni Pylvänäinen on valmis rauhoittelemaan asiakkaita myös ruotsiksi, pienen kertausjumpan jälkeen.

– Olen asunut kaksi vuotta Ruotsissa. Paljon on päässyt unohtumaan, mutta eiköhän se kieli sieltä taas löydy.

Ruoskaa ei tarvittu

Myös Raimo Härmä vietti työurastaan kaksi vuotta ulkomailla, mutta puolan kielestä ei Suomessa ole juuri iloa. Muuten verkonrakennusyhtiön kehitysprojekti Puolassa oli hienoa aikaa.

– Vaimo sanoi heti aluksi, ettei ikinä lähdetä sinne, ja tyttö tirautti itkut. Kun opettaja sitten vakuutti, että koulu hoituu, niin tosihan siitä tuli. Luulin, että tarvitsen ruoskan mukaan, mutta vielä mitä; puolalaisten työmoraali ja ammattitaito olivat todella hyvällä mallilla, Härmä muistelee.

Muutenkin aika Poznanissa oli täysosuma. Kaupunki on viehättävä, asunto oli loistava ja tytärkin oppi nopeasti englannin kansainvälisessä koulussa.

– Minäkin opin sen verran puolaa, että pystyin tekemään arkipäiväiset ostokset melko sujuvasti. Mutta kun kävimme sitten myöhemmin uudelleen Poznanissa ja pyysin leipomossa pussillisen sämpylöitä, niin myyjät räjähtivät nauramaan, Härmä tunnustaa.

Härmä aloitti työt Strömbergillä jo 1982, vuotta ennen sähköinsinöörin papereita. Vuosien varrella kokemusta on karttunut lähes kymmenestä erilaisesta tehtävästä harjoittelujakson tolppatöistä myyntiin, ja uudesta mahdollisuudesta on yleensä aina vinkattu pitäen ovea valmiiksi raollaan.

– Koulut, opinnot ja kuivaltakin tuntuvat työtehtävät kannattaa aina hoitaa niin hyvin kuin ikinä pystyy. Tällä alalla riittää töitä, Raimo Härmä vinkkaa nuorille.

Sähkö on jo tulevaisuutta

Vaikka Härmä ja Pylvänäinen eivät sitä uravalintaa tehdessään tienneetkään, sähköala ei todellakaan ole auringonlaskun juttuja. Ilmastonmuutoksen torjunnassa sähköllä on jopa keskeinen osa.

– Aikanaan ala oli aliarvostettu, jopa halveksittu. Asentajat olivat tolppa-apinoita, ja ydinvoimalla oli paha kaiku. Nyt sähkö on se juttu, joka pelastaa maailman, Härmä naurahtaa.

Härmän uravalinta oli helppo, kun jokseenkin kaikki suvun miehet olivat sähkömiehiä. Pylvänäinen  teki valinnan sähkön ja elektroniikan väliltä, ja tulevaisuus saa Elenian strategiajohtajan paikalta tulleen verkkopomon selkeästi innostumaan.

– Perussähkötekniikan suhteellinen osuus pienenee ja erilaisten innovaatioiden ja palveluiden määrä lisääntyy. Uusiutuva energia vaatii markkinoilta joustoja, mutta ei mökin mummon tarvitse tulevaisuudessakaan kytätä itse netistä, milloin pyykit kannattaa pestä – riittää, kun sanoo koneelle, milloin niiden tulee olla pestynä.

Tulevaisuuden ratkaisuihin Pylvänäinen nostaa tasavirta- eli DC-verkot. Niiden avulla uusiutuvan energian ja jopa sähköreserveiksi laskettujen sähköautojen liitettävyys paranee ja samalla halpenee.

Kotileipuri katsoo merelle

Härmä on kotoisin Kouvolasta, asunut suurimman osan elämästään Haminassa ja työskennellyt 10 viimeistä vuotta Elimäellä. Kymenlaakso on siis tuttu.

– Kymenlaaksolaiset ovat rentoja ja helposti lähestyttäviä, Pieksämäellä syntynyt ja nuoruutensa Mäntyharjussa viettänyt Pylvänäinen kehuu.

Yhdessä asiassa maakunnassa olisi voitu Härmän mukaan olla vieläkin helpommin lähestyttäviä. – On ikävää, etteivät maakunnan energiayhtiöt ole löytäneet yrityksistä huolimatta yhteistä säveltä. Siinä olisi vain voittajia, Härmä huokaa.

Eläkepäivillään Härmä nauttii Haminassa merimaisemista, ja jotain uuttakin on luvassa. – Ruokaa osaan kyllä jo laittaa. Nyt olen päättänyt opetella leipomaan kotona hyvää leipää.

Millainen on seuraajan luotto – uskaltaako Pylvänäinen aikanaan maistaa Härmän leipää? – Tottakai. Tunnen miehen siksi hyvin, ettei hän edes tarjoaisi sitä, ellei se olisi hyvää!

Lisää luettavaa

Kivelän navetta

Onnellisten lehmien navetta – edistyksellistä tilanpitoa ja vakaahintaista sähköä

Tienpitäjä tarvitsee edullista sähköä ilman riskejä

KSOY yritysmyynti

Sähkönhankinta yrityksille on pitkälle räätälöityä palvelua

Palvelut toimivat ja etätyöt sujuvat korona-aikana KSOY:ssä

Käyttökeskus siirtyi nopeasti, tehokkaasti ja luotettavasti etätyöskentelymalliin

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi