Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta

Jo ikkunoiden tiivistäminen auttaa pienentämään vedontunnetta ja sähkölaskua – voit säästää jopa 15 % lämmityskuluissa

tiivistämällä ikkunat säästät

Kuluneet ja vuotavat tiivisteet lisäävät lämmityksen tarvetta ja saavat aikaan epämiellyttävän vedon tunteen. Kun tiivisteet ovat kunnossa, lämpöhukka vähenee ja vedontunne pienenee. Voit huoletta laskea huonelämpötilaa viihtyisyyden kärsimättä. Huonelämpötilan laskeminen jo asteella vähentää lämmityskuluja 5 %. Lisäksi tiivistys parantaa ikkunarakenteen ääneneristyskykyä, joten melu pysyy seinien ulkopuolella entistä paremmin. 

Esimerkki vanhan talon ikkunoiden korjaamisesta

Esimerkkikohteena on vuonna 1952 valmistunut, 1,5-kerroksisen ja 90 m2 suuruinen omakotitalo.
Talon lämmittämiseen kuluu n. 20860 kWh vuodessa. Ilmanvuotoluku on 10.

 • Tiivistämällä vanhat 2-lasiset ikkunat energiankulutus väheni reilut 500 kWh. Vedontunne väheni ja sisälämpötila voitiin laskea 24 asteesta 23 asteeseen. Säästö oli n. 15 % lämmityskuluista eli n. 390 e vuodessa.  Arvioitu kustannus koko talon ikkunoiden tiivistykselle oli n. 180–540 e.
   
 • Uusimalla ikkunat kokonaan saavutettiin 22 % säästö rakennuksen lämmityskustannuksista eli n. 590 e vuodessa. Kustannus ikkunoiden vaihtamisesta oli n. 4500 e.

(lähde: energiakorjaus.info)

Tässä yleisohje ikkunoiden tiivistämisestä

 1. Irrota vanhat tiivisteet ja puhdista ikkunat ja ikkunanvälit, jotta uusien tiivisteiden väliin ei jää roskaa tai pölyä. Erityisesti tiivisteen asennuskohta tulee puhdistaa vanhasta liimasta esimerkiksi asetonilla.
   
 2. Mittaa tiivistettävä rako esimerkiksi sinitarran avulla. Uuden tiivisteen tulee olla 2-3 mm paksumpi kuin litistyneen sinitarran paksuus.
   
 3. Jätä ulkoikkunan tiivisteeseen ylä– ja alakarmiin 2 kpl noin 20 mm levyisiä tuuletusrakoja. Tiivistä sisäpuoli ilmatiiviiksi, jolloin kosteuden tiivistymistä ikkunaväliin ei tapahdu. Jos ikkuna on 3-lasinen, jätä keskimmäisen lasin tiivisteen nurkkiin tuuletusraot.
   
 4. Itseliimautuvissa tiivisteissä poistetaan vain liimasuojus ja painetaan tiiviste paikalleen. Silikonitiivisteet liimataan paikalleen etikkapohjaisella silikonimassalla.
   
 5. Anna ikkunoiden olla auki noin puoli tuntia tiivistämisen jälkeen.

Jätä kommentti tästä artikkelista

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Sähkösopimuksiin tai asiakkuuteesi liittyvissä asioissa ota yhteys asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@ksoy.fi

*
*

Lisää luettavaa

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilennyslaite – se on myös yllättävän energiatehokas

Nyt on aika pyykätä pyykkikone ja tiskata tiskari – lue kodinkoneiden siivousohjeet tästä

Pakoon paahteelta – kodin viilentämiseen helteellä on useita keinoja

Kuusi kysymystä ilmanvaihdosta – perustietoa ja vinkkejä parempaan ilmanvaihtoon

Pelasta maailma helposti keittiössä – näillä vinkeillä pääset eroon hävikkiruoasta

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi