Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Asiakkaana 3.7.2020

Onnellisten lehmien navetta – edistyksellistä tilanpitoa ja vakaahintaista sähköä

Kivelän navetta

Kivelän tilalla robotit ja tietotekniikka mahdollistavat ison tuotantoyksikön pyörittämisen. Sähkön hinta on tärkeä asia, sillä kustannusseuranta on tarkkaa ja sähköä kuluu maatalousyhtymässä 100 000 kilowattituntia vuodessa. Määräaikainen sopimus pitää sähkön hinnan vakaana.

Turkialla Haminassa kesä on kauneimmillaan. Vihreän, auringossa kylpevän maalaismaiseman keskeltä erottuu Kivelän valtava maidontuotantolaitos: iso navettarakennus rehusiiloineen, lietealtaat, laakasiilot, apevarasto, konehalli, vasikkala ja vielä rakenteilla oleva kuivalantala. Leppoisasta maalaisidyllistä ei täällä kuitenkaan ehditä nauttimaan, sillä kesä on kiireisimmillään ja työpäivät pitkiä.

Juha ja Tuomas Kivelän maatalousyhtymän tuotantosuuntana on kotieläintalous ja kasvinviljely. Tilalla on peltoa, omaa ja vuokrattua noin 300 ja metsää 240 hehtaaria. Vuonna 2015 tilanpidon harteilleen ottaneet isännät uudistivat tuotantotilat ja laitteistot uudelle tasolle. Aikaisemmin käytössä ollut parsinavetta vaihtui neljän lypsyrobottiyksikön pihattoon. 

Juha ja Tuomas Kivelä

Kivelän maatalousyhtymän isäntäveljekset, Juha (vas.) ja Tuomas Kivelä.

Uusi navetta on käyttöönottovaiheessa. Omat 75 lehmää ovat jo siirtyneet uuteen kotiinsa, ja uusia eläimiä tulee koko ajan. Lopullinen lehmämäärä tulee olemaan noin 250–270 lypsävää. Tulevaisuuden tavoitteena on noin 3 miljoonan maitolitran vuosituotanto. Parhaillaan uusi 30 lehmän erä on tullut opettelemaan uusille tavoille pihattoon. Se pitää kaiken muun lisäksi isäntäväen kiireisenä.

 – Eläimet ovat oppineet yllättävänkin hyvin uuteen systeemiin. Toki erojakin on, toiset osaavat heti mennä lypsyrobotille, toisia täytyy vähän ohjata, kertoo hetkeksi juttelemaan pysähtynyt Tuomas Kivelä, toinen Kivelän tilan isännistä.

Tietotekniikka helpottaa työtä ja auttaa parantamaan lehmien hyvinvointia

Pitkälle viety automatisointi ja tekniikka auttavat tai oikeastaan mahdollistavat ison yksikön pyörittämisen kahden perheen voimalla. Tuomaksen vastuulla ovat enemmänkin tilan konetyöt ja rakentaminen, veli Juha vaimonsa Päivin kanssa vastaa lypsykarjan hoidosta. Lisäksi tilalla käytetään apuna lisätyövoimaa väliaikaisesti.

 – Kaikki tehdään koneellisesti, mitä pysytään. Tekniikasta on ollut paljon apua, sillä työtä on tässä valtavasti, kertoo Kivelä.

Lypsy tapahtuu robottiasemalla, jonne lehmät menevät itse makupalojen kannustamana. Ruokintarobotti puhdistaa ja vaihtaa rehun ruokintapöydillä määräajoin. Lämmin maito jäähdytetään nopeasti säiliöön ja siitä talteen otettu lämpö käytetään lehmien juomaveden lämmittämiseen. Lanta poistuu automaattisesti lietesäiliöön. Olosuhteet optimoidaan sään ja tilanteiden mukaan.  Ilmanvaihtoa säätelee älyverho, jossa puhaltajien avulla liikkuvat palkeet säätyvät lämpötilan ja tuulen suunnan mukaan. Tuotantorakennuksessakin on mukavan viileää helteestä huolimatta.

Älyseinä huolehtii tuotantotilan ilmanvaihdosta.

 – Lehmien hyvinvointia valvotaan tarkasti tietokoneelta. Meillä on älyportit, joissa lehmät kulkevat ja 3D-kuntokamerat seuraavat lehmän hyvinvointia jatkuvasti. Jos lehmä laihtuu tai lihoo, ruokintaa pystytään muuntamaan sen mukaan. Maidon koostumuksen mukaan ruokinnassa huolehditaan siitä, että lehmä saa tarvitsemansa ravintoaineet. Automatiikka ilmoittaa kiima-ajoista, mahdollisista tulehduksista jne. Automaattivalvonta on korvaamaton näin ison tuotantoeläinmäärän hoitamisessa, kertoo Kivelä.

Sähköä kuluu kaiken kaikkiaan noin 100 000 kWh vuodessa

Sähköä tarvitaan. Se on tärkeä osa toimintaa ja myös huomattava kuluerä. Määräaikainen sähkösopimus pitää sähkön hinnan vakaana koko sopimuskauden.

 – Taloudellisuus on tärkeä asia. Investointi on mittava ja meillä on valtava pääoma kiinni eläimissä, rakennuksissa, laitteissa ja koneissa. Kustannuksia on jahdattava ja sähkönkin hinnan on pysyttävä kohdillaan. Sähkön hinnasta pysyy hyvin ajan tasalla, sillä sähkönmyyjät soittelevat tarjouksia jatkuvasti. Meillä on pitkä asiakassuhde Kymenlaakson Sähkön kanssa. Joskus pitkässä asiakassuhteessa epäilyttää, suhtaudutaanko vanhoihin asiakkaisiin itsestäänselvyytenä. Sitä ei ole tapahtunut sähköasioissa. Hyvin on sähkösopimus syntynyt aina oikeaan hintaan, kertoo Kivelä

 – Meille tärkeä asia on myös sähköverkkoasioiden hyvä hoitaminen. Omaa sähkönsaantia turvaa aggregaatti, mutta esimerkiksi sähköjohtojen korkeutta on saatu nostettua isojen koneiden tieltä ja haruksien asentoa muutettua järkevämmäksi aina, kun on sitä pyydetty, kiittää Kivelä.

Kivelän rehuvaunu

Tilan koneistus edustaa järeämpää luokkaa. Apevaunu tuli Italiasta. Koneurakointia tehdään myös tilan ulkopuolella jos omilta töiltä ehditään.

Tyytyväiset eläimet palkitsevat hoitajiaan

Navetassa on rauhallista. Vaikka uusia eläimiä on tutustumassa paikkoihin, kaikki sujuu sovussa eikä kukaan metelöi.

 – Tästä me olemme saaneet kävijöiltä paljon hyvää palautetta. Kun eläimillä on kaikki hyvin, ne käyttäytyvät rauhallisesti. Myös seurannassa näkyy jo nyt, että lehmien tuotantomäärät ovat paremmat kuin edellisenävuonna laidunkauden alkaessa.

 – Se palkitsee ja antaa energiaa. Sitten joskus, kun toiminta pyörii rutiinilla, voidaan ehkä puhua harrastuksista ja vapaa-ajasta, mietti Kivelä ja muistelee tallissa olevia enduro- ja moottoripyöräänsä. – Toisaalta iso oma navetta on minulla ollut haaveena jo pikkupojasta lähtien. Tämä ei ole pelkkä ammatti, vaan elämäntapa.

Kivelän tila

Navettaleikeissä hyörii jo kolmas sukupolvi. Juha ja Tuomas Kivelä jatkavat vanhempiensa työtä. Antti ja Eija-Liisa Kivelä aloittivat tilan kehittämisen jo vuonna 1984.

Lisää luettavaa

Palveluksessasi-juttusarjan esittelyvuorossa on Pia Hietanen, yksikön päällikkö sähkön hankintapalvelut, Kymenlaakson Sähkö Oy:stä

Muutossa auttaa hyvä ennakkosuunnittelu – sähkötkin on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa

Tillin lomamökeissä nautitaan aurinkosähköstä

Vinkit ja linkit opiskelijoille sähkön valintaan

Mietitkö, mikä sähkösopimus sopisi juuri sinulle ja sinun sähkönkäytön tarpeisiisi?

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi