Kymenlaakson Sähkö Oy Energiaa - tietoa ja tarinoita energiasta
Yleinen 23.5.2018

Saarmanien aurinkopaneelit tekevät omaa sähköä auringosta – yli puolet tuotosta käytetään itse

aurinkopaneelit, Saarman

Veijo Saarmanille Haminan Neuvottomaan asennettiin aurinkopaneelit maaliskuussa 2017. Takana on nyt yksi kesä omaa aurinkosähköntuotantoa, joten kokemusta on kertynyt. Miten kaikki on sujunut?

Kyllä tämä järjestelmä on pitänyt kunnon korkealla, kun täytyy käydä koko ajan katsomassa, paljonko paneelit tuottavat sähköä, kertoo Veijo Saarman pilke silmäkulmassaan ja kertoo valvovansa järjestelmänsä tuottoa useimmiten invertterin kyljestä katsomalla. Tietokoneelta voi tarvittaessa katsoa sitten tarkemmat tiedot tuotoista ja kulutuksista, mutta invertterin kyljessä lukema on helposti ja heti nähtävillä.

Mielenkiintoinen puuha pitää vireänä. Saarmanin mukaan kaikkein aurinkoisimpina päivinä tuottolukema ylsi jo 3 000 wattiin ja ylikin, vaikka viime kesä ei kaikkein lämpimin ollutkaan. Tosiasiassa aurinkopaneeleille auringonpaiste onkin lämpöä tärkeämpää ja tuotto on jopa parempi viileässä. Pakkasellakin voi tuottaa sähköä.

– Talvella täytyy muistaa vaan puhdistaa paneelit lumesta ja tarkasti koko paneelien alueelta. Muuten ei tuottoa tahdo pakkasella kertyä, muistuttaa Saarman.

Sähkömittaristakin näkyy, missä vaiheessa aurinkosähkön tuotanto on käynnissä.

Viileän kesän tuottolukemat

Saarmanin aurinkosähköjärjestelmä on 3,18 kWp:n kokoinen Kymenlaakson Sähkön aurinkosähköjärjestelmä, nykyiseltä nimeltään KSOY Oma aurinko -paketti. Katolla kiiltelee 12 paneelia, ja järjestelmän laskennallinen tuotto on
2 800 kWh vuodessa. Viime kesä oli viileä ja pilvinen. Paneelit tuottivat kuitenkin sähköä maaliskuusta joulukuuhun yhteensä noin 2 500 kWh. Ylimääräistä sähköä riitti Kymenlaakson Sähkön verkkoon myytäväksi 1 100 kWh, joten omaan käyttöön aurinko tuotti kilowattitunteja noin 1 400 eli reilusti yli puolet paneelien tuotannosta.

Saarmanin omakotitalossa on neliöitä 104. Sähkölämmityksen tukena on ilmalämpöpumppu ja vuolukivitakka, joka lämpiää tiuhaan kylmänä aikana. Puuta kuluu lämmitykseen noin 10 kuutiota, tarkemmin sanoen heittomottia, vuodessa. Talossa on myös kaksi autotallia, joissa sähkö pitää lämpötilaa lämpimän puolella.

KSOY:n Online-palvelusta katsottuna talon sähkönkulutus on vuodessa 9 900 kWh. Online-palvelussa näkyvä luku tarkoittaa sähkönkulutusta, josta on vähennetty aurinkosähköllä tuotettu, omaan käyttöön mennyt energia. Saarmaneilla auringon avulla tuotettiin siis 12 % sähkönkäytöstä. Omassa taloudessa käytetty aurinkosähkö korvaa ostosähköä. Lisäksi tuotoksi voi laskea verkkoon myydystä sähköstä saadun hinnan.

Aurinkosähköä voi surutta käyttää 

Saarmaneilla ilmalämpöpumppu tuo mukavaa viileyttä kotiin ja aurinkosähkön avulla sitä voi helteillä käyttää säästelemättä. Tosin viime kesänä viilennystä ei paljoa tarvinnut, mutta tulevana suvena tilanne voi olla toinen.

– Siirryimme yösähköstä päiväsähköön, joten käyttöveden lämmityksen voi ajoittaa päiväsaikaan. Kyllä meillä pesukoneetkin pörräävät nyt enemmän päiväsaikaan, kun ennen piti aina laittaa pyykit yöksi peseytymään.

Ruoanlaittoa ulkoterassilla kesäisin harrastava Veijo käyttää entistä suruttomammin apuvälineitä kokkauksessaan. Pihalla voi tehdä rasvakeittimellä loistavia ranskalaisia, myhäilee Veijo.

– Kesäaikana saunomiseen käytetään enimmäkseen piharakennuksessa olevaa puusaunaa, mutta sähkösaunan käyttöä on aurinkosähkön aikana selvästi siirretty päiväsaikaan, etenkin keväällä ja syksyllä, kun aurinko jo paistaa, mutta muuten on vielä viileää.

– Kyllä tuo järjestelmä on tuonut takaraivoon sellaisen tunteen, että koko ajan miettii, miten tuota saa hyödynnettyä mahdollisimman hyvin, tunnustaa Veijo Saarman. Parhaimman tuoton saa, kun käyttää tuoton itse ja korvaa sillä sähköä, joka muuten pitäisi ostaa verkosta.

Järjestelmä on huoleton   

– Kyllä tämä projekti oli onnistunut. Järjestelmä on ollut sopiva meidän käyttöömme. Investointi ei maksa itseään takaisin meidän aikanamme, mutta meille oli tärkeämpää olla kehityksessä mukana ja tutustua uusiin asioihin. Ja enemmän se raha katolla tuottaa, kuin pankissa maaten. Ehkä paneelien arvo näkyy meillä enemmän talon myyntihinnassa, jos ostajat ja välittäjät osaavat sitä arvostaa, miettii talon myyntiä jo harkinnut Saarman.

Kiitosta saa myös järjestelmän varmatoimisuus. Toimintaan ei ole paljoakaan tarvinnut puuttua. Tarkat käyttöohjeet ovat paikallaan, ja ne saisivat olla vielä yksinkertaisemmat. Tosin apua on saanut Kymenlaakson Sähköltä aina, jos kysymyksiä on ilmaantunut.

 

Tunnelmia Saarmanin aurinkopaneeleiden asennuksesta keväältä 2017.

Kiinnostuitko aurinkopaneeleista?

Olemme kehittäneet KSOY Oma aurinko -tuotepaketin juuri sinulle, joka haluat nauttia itse tuotetusta sähköstä vähällä vaivalla, mutta varmasti ja luotettavasti. KSOY Oma aurinko -paketin avulla oman sähköntuotannon aloittaminen on vaivatonta. Saat meiltä kaikki omaan sähköntuotantoon tarvittavat palvelut yhdessä paketissa.

Pyydä tarjous!

  • Jätä meille yhteystietosi ja tärkeimmät aurinkosähköjärjestelmän asennuspaikan tiedot. Pyydä hinta-arvio lomakkeella tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Hinta-arvion pyytäminen ei ole vielä sitova ostopäätös.
  • Saat asiantuntijaltamme sähköpostitse alustavan arvion tarpeisiisi mitoitetusta järjestelmästä ja sen hintaluokasta. Otamme sinuun yhteyttä, mikäli hinta-arviota varten tarvitaan lisätietoja.
  • Ennen varsinaista toimitusta teemme kohteessasi kartoituskäynnin, jossa tiedot tarkistetaan ja asennukseen vaikuttavat tekijät varmistetaan.
  • Varsinainen tarjous järjestelmätoimituksesta lähetetään sinulle sähköpostitse kartoituskäynnin jälkeen.
  • Kun hyväksyt tarjouksen, sovimme kanssasi asennuksen ajankohdasta. Asennus kestää yleensä vain yhden päivän.
  • Asiantuntijamme huolehtivat puolestasi tarvittavat liittymäsopimukset ja neuvovat lupa-asioissa.
  • Neuvomme myyntisopimuksen tekemisessä, ja ostamme myös ylimääräisen sähkön niin halutessasi.

Tee sinäkin omaa energiaa auringosta!

Tutustu KSOY Oma aurinko -aurinkosähköjärjestelmään.

Sähköisellä lomakkeella voit helposti pyytää hinta-arvion juuri sinulle sopivasta paketista. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, p. 05 7780 500, pientuotanto@ksoy.fi.

Lisää tietoa saat tästä: www.ksoy.fi/aurinkosahko

Lisää luettavaa

Jouluksi mökille?

Jouluksi mökille? – Tässä muutama vinkki sinulle joka suuntaat kylmillään olevalle mökille

KSOY – Arki virtaa ensi kesänä myös Kouvolan Asuntomessuilla

Tuunaa oma joulusauna omalla tyylilläsi – oikea tunnelma syntyy pienistä harkituista asioista

KSOY 100 -teemavuosi on näkynyt laajalti

Stipendejä nuorille lupauksille! Hakuaikaa syyskuun loppuun saakka

Kymenlaakson Sähkö Oy

Seuraa Kymenlaakson Sähköä sosiaalisessa mediassa.

Kymenlaakson Sähkö Facebookissa Kymenlaakson Sähkö Instagramissa Kymenlaakson Sähkö Twitterissä Kymenlaakson Sähkö LinkedInissä Kymenlaakson Sähkö Youtubessa

www.ksoy.fi